Zo leerde werkvoorbereider Jon AutoCAD kennen
Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Zo leerde werkvoorbereider Jon AutoCAD kennen

Tutorials op YouTube leerden hem de basis, maar Jon Wijers (23) is maar al te blij dat hij de training AutoCAD voor gevorderden volgde. “Je ontdekt allerlei slimme functionaliteiten en doorziet in no time het programma.”

Met een druk op de knop de draairichting van ramen veranderen? Sinds werkvoorbereider Jon doorheeft hoe blocks (sjablonen) werken in het 2D-programma AutoCAD, is zijn dagelijkse leven een stuk eenvoudiger.

Fundering met tutorials

AutoCAD was nog onbekend terrein voor Jon. Tijdens zijn studie elektrotechnisch engineering kwam deze software niet aan bod. Sinds oktober werkt hij bij Van den Heuvel in Heesch en volgt hij het traineeship projectmanagement bij Voort.

Zijn project? Transformatorhuisjes renoveren voor netbeheerder Liander. Met AutoCAD maakt Jon plattegronden van kabels, leidingen en aansluitingen voor de monteurs.

“Mijn baan startte net iets eerder dan de training. Via YouTube volgde ik een aantal cursussen. Veel tekenprogramma’s zijn op dezelfde manier opgebouwd. Daarom had ik het toch snel onder de knie en kon ik instromen in de gevorderdentraining,” vertelt Jon.

Jon

Het artikel gaat hieronder verder.

Meer functionaliteiten dan je denkt

Ook al vond hij zelf de weg in het programma, Jon heeft veel plezier van de training AutoCAD. “Ik doorzie het programma nu echt en kan er makkelijker mee overweg. Momenteel gebruik ik niet alle functionaliteiten, maar misschien heb ik die in de toekomst wel nodig.”

Trainer Benny van den Berg beaamt dat. Als consultant bij opleidingspartner Cadix ziet hij dat gebruikers jarenlang terugvallen op dezelfde functionaliteiten, terwijl het pakket zo veel meer te bieden heeft. En ook continu wordt doorontwikkeld.

“Je raakt snel verzeild in de standaard functionaliteiten,” legt Benny uit. “Eenmaal gewend kijk je niet verder dan dat. Tijdens de training duik je echt de mogelijkheden in en breid je je kennis uit.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Lees ook

Eigen trainingskeuze

Hoewel veel bedrijven tegenwoordig in 3D modelleren, is AutoCAD nog steeds razend populair. Het programma bestaat al tientallen jaren en is helemaal gefinetuned. Naast 2D-plattegronden creëren kun je met dit pakket ook afstanden meten, materialen uitdraaien, tekeningen delen en opmerkingen verzamelen.

“AutoCAD is perfect om in mijn bagage te hebben,” meent Jon. Als trainee projectmanagement mag hij zelf zeven dagen aan trainingen kiezen, zodat hij het beste leertraject kan samenstellen voor zijn ontwikkeling.

Op een presenteerblaadje

Deze training was een goede keuze. Trainer Benny snapt waarom. “Na twee dagen beheers je het pakket. Natuurlijk is die informatie ook online te vinden, maar dan moet je echt zoeken naar onderdelen en oplossingen. In de training krijg je ze aangereikt.”

Daarnaast is de grote meerwaarde dat je ter plekke vragen kunt stellen en samen leert met je vakgenoten. Ook leuk: verschillende disciplines komen bij elkaar. Een bouwkundige gebruikt het programma anders dan een installateur, maar deze functies werken wel nauw met elkaar samen. De training geeft inzicht in elkaars werk- en denkwijzen.

“De trainer weet enorm veel van het programma en brengt dit goed over. Hij weet wat handig is voor jouw werkpraktijk.”
Jon Wijers

Handig voor de praktijk

Theorie wordt afgewisseld met zelfstandige opdrachten. Zo gaat AutoCAD voor gevorderden alsmaar de diepte in. In totaal leer je zes onderdelen van binnen en buiten kennen. Dat komt uiteindelijk allemaal samen in een grote opdracht.

“De trainer weet enorm veel van het programma en brengt dit goed over. Hij doet voor wat er fout gaat en hoe je het kunt oplossen. Benny weet heel goed wat handig is voor jouw werkpraktijk,” meent Jon.

Online training net zo leerzaam

Jons training vond online plaats vanwege de coronamaatregelen. Wat hem betreft alleen maar fijn. “Je kunt makkelijk laten zien waar je tegenaan loopt door het scherm te delen. De opdrachten doe je in eigen tempo. Ben je klaar, dan ga je gewoon even wat voor jezelf doen.”

Ook voor trainer Benny was de virtuele training een succes. Op afstand is geen belemmering voor het leren. “We kunnen dezelfde kwaliteit leveren als bij een fysieke training. Cursisten vinden het prettig dat ze niet hoeven te reizen. Het enige wat misschien mist zijn de gesprekjes bij de koffieautomaat.”

Ook groeien in je werk?

Bij Voort is er volop ruimte voor ontwikkeling. Denk aan traineeships, maar ook aan trainingen zoals AutoCAD, Revit, leiderschap en communiceren. Bekijk de mogelijkheden!

Meer weten?