Nicolay (26) volgde het talentprogramma BIM. Een goede keuze?

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Nicolay (26) volgde het talentprogramma BIM. Een goede keuze?

Wat doe je als je BIM modelleur wilt worden, maar Revit nauwelijks aan bod komt tijdens je studie? Een talentprogramma volgen natuurlijk. Nicolay Bruinhof vertelt over de offers die hij moest brengen om zijn doel te bereiken en hoe hij het talentprogramma heeft ervaren.

Als achtstegroeper weet Nicolay het zeker. Architect moet en zal het worden. Hij tekent immers vellen vol bouwwerken. De kladblokken waren niet aan te slepen. Zonder te twijfelen kiest hij na de middelbare school voor mbo-4 architectuur. Met de intentie daarna door te stromen naar hbo en universiteit.

Zover komt het niet. Op het hbo slaat hij een ander pad in. De technische kant trekt hem veel meer dan de designkant. Ook wel logisch als je weet dat Nicolay geniet van structuur, orde en nauwkeurigheid. Waar kan je die kwaliteiten beter kwijt dan in BIM modelleren? Toch duurt het nog even voordat Nicolay daar achter komt.

"Voor mij was het de juiste keuze om direct na mijn afstuderen voor het talentprogramma te gaan. Nu kwam ik bij mijn werkgever binnen met ervaring. Ik merkte dat zij daar blij mee waren."

Keihard knokken

Tijdens zijn studie Bouwkunde richt hij zich op projectleider worden via de werkvoorbereiding. Maar eerst is het nog maar de vraag of zijn studie überhaupt haalbaar is. Bouwtechnisch gezien is er geen enkel probleem. Echter wiskunde, daar loopt hij helemaal op stuk. Het verschil tussen mbo en hbo is genadeloos.

Nicolay huivert er nog van. “Ik heb vier jaar bijles gevolgd. Eigenlijk een tweede studie naast mijn studie.” Hij vindt een superslimme studente sterrenkunde via Radboud om hem te helpen. De kosten zijn voor hemzelf. “Ik heb er veel in geïnvesteerd. Tijd, energie en geld. Maar dat was het waard. Ik heb er nooit over gedacht om te stoppen. Ik wilde gewoon dat diploma halen.”

Ideale combinatie

Nicolay zet door en mag daar met recht trots op zijn. Tijdens stages blijkt echter dat de werkvoorbereiding minder rooskleurig is dan gedacht. “Het bleek me niet te liggen. Er zit geen patroon in. Veel taken lopen door elkaar. Je moet zelf bepalen wat je doet en hoe en wanneer. Iets afronden duurt maanden. Ik hou van meer structuur in mijn werk. Eerst dit, gevolgd door dat.”

Dat vindt hij in BIM modelleren. De ideale combinatie van zijn jongensdroom en bouwtechniek. Momenteel modelleert hij zes nieuwbouwwoningen die hij van dak tot kozijnen uitwerkt. De BIM engineers scripten het model. De muren en het metselwerk. Daarna komt Nicolay erbij om de woningen in detail af te maken. Voor de rijtjeshuizen maakt hij situatietekeningen, bestektekeningen, verkooptekeningen en nog veel meer in Revit.

Lees ook

Revit ontdekken

Werken met Revit is niet vanzelfsprekend voor afstudeerders van de opleiding Bouwkunde. Het komt maar minimaal aan bod. Een goede vriend van Nicolay kiest daarom voor het talentprogramma BIM modelleur van Voort, waarin Revit centraal staat. “Revit is dé werkwijze in de bouw,” weet Nicolay. “Dat talentprogramma leek mij ook wel wat. Ik kreeg veel berichten van recruiters. De meeste negeerde ik, maar toen Voort belde ben ik in gesprek gegaan. Ik heb niet eens verder gekeken, dit was het meteen.”

Perfecte basis

Tijdens het talentprogramma leert Nicolay alle ins- en outs van Revit en BIM. Wanden tekenen, kozijnen inzetten, families maken, knoppen ontdekken, handigheidjes om sneller te werken, voordelen en nadelen van BIM en nog veel meer. Tijdens het talentprogramma is hij bij een andere opdrachtgever begonnen – Van Wanrooij. Daar kan Nicolay zijn nieuwe kennis direct toepassen.

“We zijn met vier nieuwe BIM modelleurs tegelijkertijd gestart. Ik merkte dat de basis er bij mij goed in zat. Zo kon ik meteen focussen op de werkwijze van Van Wanrooij in plaats van op hoe Revit werkt. Dat was een groot voordeel bij het inwerken. Voor mij was het de juiste keuze om direct na mijn afstuderen voor het talentprogramma te gaan. Nu kwam ik bij Van Wanrooij binnen met ervaring. Ik merkte dat zij daar blij mee waren.”

"Er zijn veel mogelijkheden en Voort zoekt een baan op basis van mijn wensen. Alles gaat in goed overleg."

Beter overkomen

Naast technische trainingen krijgt Nicolay ook een communicatiecursus tijdens het talentprogramma. Daar heeft hij veel aan. Hij ontdekt hoe hij in elkaar steekt. Maar ook wat zijn houding doet met anderen, hoe hij overkomt. “We gingen elkaar bijvoorbeeld beoordelen op het eerste gezicht. Mijn groepsgenoten schreven dingen op die ik zelf niet herkende. Dat zat ‘m dus in mijn houding. Het heeft me enorm geholpen om beter over te komen.”

Goed overleg

Hoe bevalt het werken via Voort? Nicolay vindt alles professioneel geregeld. “Voort komt afspraken na, dat is een groot pluspunt. Er zijn veel mogelijkheden en Voort zoekt een baan op basis van mijn wensen. Alles gaat in goed overleg. Zo heb ik ook bureaus meegemaakt die een baan op te grote reisafstand er bij mij doorheen probeerden te drukken. Bij Voort is het juist heel transparant en kan ik altijd bellen.”

Wil jij je ook verdiepen in BIM?

Geef jezelf een voorsprong en kies voor het talentprogramma BIM modelleur van Voort. Je leert naast je baan met andere professionals zoals jij. Of je nou een starter bent of een ervaren professional die zich wil laten bijscholen in BIM. Wij vinden een baan voor je waar jij kan groeien en verzorgen jouw talentprogramma. De kosten zijn voor ons. Kom eens vrijblijvend oriënteren!

Lees ook