Deze zes factoren beïnvloeden jouw baantevredenheid

Terug naar overzicht
Sollicitatietips

Deze zes factoren beïnvloeden jouw baantevredenheid

Ben jij tevreden met je baan? Of zit je toch niet helemaal op je plek? Over het algemeen zijn we in Nederland blij met ons werk. Zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

Meerderheid Nederlanders is tevreden

In Nederland is ongeveer 76% van de werknemers (zeer) tevreden met hun werk. Ook uit onderzoek van ADP onder 10.000 Europese werknemers blijkt dat Nederlanders hoog scoren. Dat is goed, want tevreden werknemers bepalen voor een groot deel of een bedrijf succesvol en innovatief is. Maar de mate van baantevredenheid is grotendeels afhankelijk van een aantal factoren.

Tevreden met je baan? Welke factoren hebben invloed?

Diverse factoren hebben invloed op de mate waarin medewerkers tevreden zijn over hun huidige baan. Zo waarderen de meeste mensen een goede relatie met collega’s, maar ook aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en een marktconform salaris dragen bij aan de motivatie. Wat vind jij?

Lees ook

1. De sfeer op kantoor en relatie met collega’s

Je collega’s zie je bijna iedere dag. Het is dan ook niet vreemd dat een goede sfeer op kantoor en een fijne relatie met collega’s een enorme invloed heeft op de baantevredenheid. Hangt er een slechte sfeer op de werkvloer? Dan is dat voor velen een reden om uit te kijken naar een nieuwe baan.

2. Balans werk en privé

Een goede werk-privé balans heeft veel invloed op de tevredenheid over het werk. De juiste balans zorgt ervoor dat je productief kunt blijven en stress tot in zekere mate kunt voorkomen. Een win-win situatie voor jou en je werkgever!

3. Goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

De hoogte van het salaris blijkt niet de allerbelangrijkste factor te zijn voor de mate van tevredenheid, zolang de overige arbeidsvoorwaarden maar goed zijn. Wel is het zo dat je vaak minder tevreden bent over je baan wanneer het voelt dat het salaris niet passend is bij de functie. In dit geval is de kans groot dat je actief gaat zoeken naar een nieuwe baan. Dit is de meest snelle manier om in salaris omhoog te gaan. Een andere oplossing is natuurlijk het vragen om een salarisverhoging.

4. Gevarieerd en uitdagend werk

Gevarieerde en uitdagende werkzaamheden zijn belangrijk. Dit zorgt namelijk voor meer plezier in je werk. Wanneer een baan te gemakkelijk is, ga je je sneller vervelen. Een nieuwe baan wordt dan opeens een interessante uitdaging.

5. Genoeg ontwikkelingsmogelijkheden

De mogelijkheid om door te groeien en jezelf verder te ontwikkelen zorgt ervoor dat je meer tevreden bent over je baan. Niemand wil immers stil blijven staan. Het bieden van een opleidingsbudget en andere ontwikkelingsmogelijkheden zijn goede secundaire voorwaarden in de huidige arbeidsmarkt. Daarnaast ben jij als medewerker die zich verder wil ontwikkelen ook erg waardevol voor het bedrijf.

6. Flexibiliteit en autonomie

Veel flexibiliteit en onafhankelijkheid in het werk is van belang. Dit wil zeggen dat je zelf jouw taken kunt indelen, maar ook dat er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld thuis te werken, werktijden te verleggen of parttime aan het werk te gaan.

Lees ook

Factoren voor baantevredenheid

Ben jij tevreden met je baan? Of loop je momenteel ergens tegenaan in je werk? De baantevredenheid wordt voor het merendeel door bovenstaande factoren bepaald, maar gelukkig heb je deze wel zelf in de hand door actief aan de slag te gaan met de punten waar jij minder tevreden over bent.

80% op de juiste werkplek

Een mooie toevoeging van het onderzoek van ADP is dat Nederlanders erg positief zijn over hun toekomst bij hun huidige werkgever. Meer dan 80% geeft aan dat zij de komende jaren bij hun huidige werkgever willen blijven.

Heb je vragen of behoefte aan advies?

Neem contact op met een consultant bij jou in de buurt!

Neem nu contact op

Bron: CBS/ADP