Hoe Martijn zich ontwikkelde tot BIM modelleur

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Hoe Martijn zich ontwikkelde tot BIM modelleur

Martijn Serrarens droomde ervan projectleider te worden. De meest logische route daarnaartoe is via de werkvoorbereiding. Voor Martijn liep het plotseling toch anders. Maar of hij daar spijt van heeft?

De zestienjarige Martijn staat voor een lastige keuze. Wordt het accountant, laborant of toch iets met bouwkunde? Alle drie liggen hem wel. Maar de bouw zit deze fanatieke hockeykeeper in het bloed. Zowel zijn vader als opa werken in dit vak, waardoor hij er van jongs af aan al veel van meekrijgt.

Grote twijfels

Een dag meelopen bevestigt het: mbo-4 architectuur gaat het worden, gevolgd door hbo Bouwkunde. Gedurende zijn studie weet hij het zeker. Martijn zal werkvoorbereider worden en doorgroeien naar projectleider. Maar tijdens de vierdejaarsstage begint de twijfel. Past werkvoorbereiding eigenlijk wel bij hem? Valt het – als hij heel eerlijk is naar zichzelf – niet behoorlijk tegen in de praktijk?

Martijn moet bekennen dat werkvoorbereiding voor hem zo z’n keerzijdes heeft. “Je krijgt maar 10% van grote projecten mee, terwijl je zo veel verschillende taken hebt. Het is lastig om iets concreet af te krijgen als werkvoorbereider, daar gaat langere tijd overheen. Ik zie liever snel resultaat. Ook schakel je met een buslading aan (onder)aannemers en leveranciers. Ik hou er niet van om ergens druk op te moeten zetten, om dingen van anderen gedaan te moeten krijgen.”

"Ik werd platgebeld door recruiters, maar het contact met Voort was ongedwongen en rustig."

Martijn Serrarens

Wat nu?

Toch hoopt hij dat zijn eerste baan als werkvoorbereider zal meevallen. De sfeer in het bedrijf en de collega’s doen tenslotte ook veel. In het laatste studiejaar komt Martijn in contact met Voort. Hij is eerst terughoudend en denkt: kan ik niet zelf een baan regelen? Met Voort spreekt hij af om na een paar maanden weer eens te bellen.

De gesprekken zijn zó prettig, dat Martijn besluit ervoor te gaan. Hij laat Voort de ideale baan zoeken, zodat hij zich volledig op het afstuderen kan richten. “Ik werd platgebeld door recruiters, maar het contact met Voort was ongedwongen en rustig. Een opdringerige houding schrikt mij juist af.”

Verrassende wending

Tot Martijns verrassing komt Voort met een BIM modelleur vacature bij Bouwmij Janssen. Een functie waarin het tekenen uit de architectuur en het bouwkundige samenkomen. “Ik had zelf niet aan deze functie gedacht, maar het trok me meteen aan. Je ziet als modelleur het gebouw in 3D ontstaan op je scherm. Dat leek me mooi en het voelde op alle fronten goed.” Zo kan hij in september 2020 starten in zijn eerste baan. En daar blijft het niet bij.

Lees ook

Werken en leren

Martijn krijgt ook de kans om het talentprogramma BIM modelleur van Voort te volgen. “Zo kon ik sneller en beter meedraaien in mijn nieuwe functie. Niet alleen omdat ik met de programmatuur leerde werken, maar ook omdat in het talentprogramma een stuk persoonlijke ontwikkeling zat. Zo heb ik geleerd hoe ik de juiste indruk achterlaat en hoe ik mezelf het beste kan opstellen. Dat maakt de samenwerking een stuk makkelijker.”

Mooie aanvulling

Het talentprogramma vindt vanwege corona online plaats. Volgens Martijn is alles tot in de puntjes geregeld. Hij weet precies hoe hij zich voor elke training moet voorbereiden en wat hij kan verwachten. “Het was heel fijn, om te weten waar ik aan toe was. Natuurlijk was online wel anders dan fysieke les. Zo vond ik het wat lastiger om de trainer te onderbreken met een vraag. Ook moest ik wel blijven opletten, het tempo lag best hoog.”

De trainers hebben veel verstand van zaken en kunnen alles goed uitleggen. Het leukste vindt Martijn om in subgroepjes in breakoutrooms aan de slag te gaan met een opdracht. “Dan kan je echt leren van elkaar. Van mij had dat nog wel meer gemogen. Ik vond de combinatie werken en leren perfect. Het talentprogramma is echt een mooie aanvulling geweest.”

"Ik vond de combinatie werken en leren perfect. Het talentprogramma is echt een mooie aanvulling geweest."

Blijven ontwikkelen

Acht maanden verder zit Martijn helemaal op zijn plek als BIM modelleur. Hij leert nog elke dag en krijgt nu ook zijn eigen projecten en verantwoordelijkheden. Hoe hij zich verder wilt ontwikkelen? Bij Bouwmij Janssen bestaat het team uit vier BIM modelleurs en een engineer. “Hij is een wandelende kennisbank,” grapt Martijn.

Die collega gaat over een aantal jaren met pensioen. Zijn kennis wordt langzaam overgedragen aan de rest van het team. “Superleuk vind ik dat. Zelf wil ik wel meer weten over energiezuinigheid, duurzaamheid en bouwkwaliteit. Als ik zo links en rechts meer kennis kan opdoen, dan teken ik daarvoor. Om deze reden heb ik in april bij Voort ook de training circulair bouwen gevolgd.”

Wil jij je ook verdiepen in BIM?

Geef jezelf een voorsprong en kies voor het talentprogramma BIM modelleur van Voort. Je leert naast je baan met andere professionals zoals jij. Of je nou een starter bent of een ervaren professional die zich wil laten bijscholen in BIM. Wij vinden een baan voor je waar jij kan groeien en verzorgen jouw talentprogramma. De kosten zijn voor ons. Kom eens vrijblijvend oriënteren!

Lees ook