Wat is BIM? Het gebruik van het Bouw Informatie Model
Wat is BIM? Het gebruik van het Bouw Informatie Model
De vraag ‘wat is BIM’ wordt met regelmaat gesteld. BIM is een afkorting van Building Information Model, of in het Nederlands het Bouw Informatie Model. Dit is een methode om de werkzaamheden in de bouwsector op een centraal punt samen te voegen, zodat er een algemeen overzicht is van de voortgang van een project.
- Waarom is BIM zo handig?
- De voordelen van BIM
- Wie maakt er gebruik van BIM?
- BIM software gebruiken
- Hoe werkt Revit?
- Trainingen voor het gebruik van Revit
Waarom is BIM zo handig?
Het model wordt gebruikt tijdens alle fasen van een project, van het eerste ontwerp tot de oplevering van bijvoorbeeld een gebouw. Dat betekent dat het basisontwerp van een project al vóór het daadwerkelijk bouwen vast ligt in het informatiemodel, zodat alle gebouwelementen zijn gedefinieerd en eventuele fouten vermeden kunnen worden tijdens het bouwen. Door het building information model is er een zo compleet mogelijk overzicht van het project, waardoor faalkosten gemakkelijker worden voorkomen.
Ook interessant
De voordelen van BIM
Binnen een bouwproject werken vaak veel verschillende partijen samen om het juiste resultaat te realiseren. Hierdoor is er veel informatie en relevante gegevens op diverse plekken. Met BIM kan iedereen die bezig is met het project de relevantie informatie opslaan en terugvinden in het model. Enkele voordelen van het gebruik van BIM:
- Fouten worden sneller voorkomen.
- Ontwerpconflicten worden vermeden.
- De samenwerking wordt verbeterd dankzij heldere communicatie.
- Kwaliteit van het project wordt verbeterd vanwege het inzicht in alle fasen.
- Alle kennis wordt gedurende het hele project gemakkelijk meegenomen.
Op zoek naar een BIM functie?
Wij vinden de juiste baan voor jou. Waar jij kan groeien in je ambities.
Wie gebruikt er BIM?
Voornamelijk BIM modelleurs houden zich bezig met het model. De modelleur werkt aan de ontwerp-, teken-, berekenings- en selectiewerkzaamheden om het informatiemodel samen te stellen. Daarnaast wordt BIM veel gebruikt door architecten en aannemers. Ook installateurs maken steeds meer gebruik van het informatiemodel.
BIM software gebruiken
Wil je met BIM software gaan werken? Dan kun je verschillende programma’s gebruiken, zoals ArchiCad, Arkey-ASD, Tekla of Revit. Het meest gebruikte software programma binnen de bouwsector is Autodesk Revit. Met Revit kunnen tekeningen en ontwerpen gemaakt worden voor de verschillende disciplines uit de bouw. Zo wordt Revit Architecture gebruikt voor bouwkundige ontwerpen, Revit Structure voor het ontwerp van constructies en Revit MEP voor het creëren van installatiesystemen.
Hoe werkt Revit?
Revit is een handig programma omdat het mogelijk is om hierin onder andere planningen, begrotingen, en animaties weer te geven. Maar door de uitgebreide mogelijkheden en features is het een lastig programma om mee te werken. Het wordt technische professionals dan ook aangeraden om een of meerdere cursussen te volgen om een basis te leggen. Hierna wordt het al iets eenvoudiger om met het programma te werken. Maar het is een kwestie van de theorie in de praktijk brengen om alle onderdelen van Revit onder de knie te krijgen.
Het model wordt middels uit programma opgebouwd uit meerdere 3D-elementen. Zo wordt er één centrale database gemaakt, welke door meerdere gebruikers tegelijkertijd bekeken én bewerkt kan worden. Alle uitwerkingen zijn aan elkaar gekoppeld. Wanneer er een wijziging wordt aangebracht in een gedeelte van het project, dan wordt dit direct doorgevoerd in heel het ontwerp.
Ook interessant
Een BIM opleiding volgen
Technische starter kunnen via Voort kennismaken met BIM door deel te nemen aan de traineeship. In samenwerking met Cadac bieden wij hen diverse trainingen aan om hun kennis over BIM en Revit te vergroten. Zo is er een onderscheid van twee programma’s: BIM voor modelleurs en BIM voor calculators, uitvoerders en werkvoorbereiders. Modelleurs gaan aan de slag met Revit trainingen, en het andere programma legt de focus voornamelijk op BIM. Wil je meer weten over de of deelnemen aan de traineeship? Neem dan contact met ons op.