5 keer slimme vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Terug naar overzicht
Sollicitatietips

5 keer slimme vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Heb je een baan op het oog of ben je benaderd, en je hebt binnenkort een gesprek? Spannend! Dan worden er natuurlijk tientallen vragen gesteld. Weet je deze moeiteloos te beantwoorden en jezelf goed te presenteren? Heel mooi! Maar wist je dat je een nog betere indruk kunt maken door zelf ook slimme vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek?

Het grote voordeel is natuurlijk dat je met het stellen van vragen veel meer informatie krijgt over het bedrijf en beter kunt inschatten of de functie én het bedrijf echt bij je past. Met de onderstaande 5 vragen sla je de plank nooit mis.

Slimme vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatie heeft vaak een vaste structuur. Je komt binnen en begint met wat small talk. Je gesprekspartner introduceert zichzelf en het bedrijf. Daarna gaat het gesprek over jou. Wie jij bent, waarom je solliciteert en wat jouw verwachtingen zijn. Naarmate het gesprek loopt, wordt het steeds makkelijker – als er een goede klik is natuurlijk. Aan het einde van het gesprek krijg je vervolgens de ruimte om zelf vragen te stellen.

Dit is een belangrijk onderdeel van het gesprek, want hiermee kun je laten zien dat je echt interesse hebt in de functie en dat je een band kunt vormen met je gesprekspartner. Je hoeft trouwens niet altijd te wachten tot je gesprekspartner aan je vraagt of jij nog vragen hebt. Je kunt tijdens het gesprek al inhaken op wat er gezegd wordt.

De 5 sollicitatievragen om te stellen

1. Wat vind je het leukst aan het werken voor dit bedrijf?

Het lijkt een vraag ‘out of the blue’, maar het is juist heel belangrijk om een iets wat persoonlijke vraag te stellen aan je gesprekspartner. Op deze manier kun je een band creëren. En bijna iedereen vindt het leuk om het even over zichzelf te hebben.

Dit is ook een mooi moment om het gesprek interactief in te steken en door te vragen naar de sfeer in het bedrijf. Zo krijg je een beter beeld van hoe het is om bij het bedrijf te werken.

2. Hoe ziet de ideale kandidaat voor deze functie eruit?

Het antwoord kan natuurlijk tegenvallen, omdat er misschien wel een omschrijving wordt gegeven waar jij niet aan voldoet. Of jij bent juist zélf op zoek naar iets anders. Hoe dan ook, het antwoord op deze vraag is de gelegenheid om door te vragen. Waarom is het bedrijf op zoek naar deze ‘ideale’ kandidaat? Is het een dealbreaker als je niet over bepaalde competenties beschikt? Voor beide partijen is het fijn om in een vroeg stadium te weten of je een potentiële match kunt zijn.

"Tip: stel niet te veel vragen tegelijkertijd. Heb je meerdere vragen over één onderwerp? Probeer dit dan op te splitsen in meerdere vragen. Zo wordt het gemakkelijker voor je gesprekspartner om het juiste antwoord te geven."

3. Hoe is deze functie de laatste tijd ontwikkeld?

Met deze vraag kun je achterhalen hoe de functie er ongeveer uitziet en natuurlijk ook of er mogelijkheden zijn voor de toekomst. Met andere woorden, zit er in een later stadium een opstapje in naar meer.

4. Wat zijn de persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf?

Bij deze vraag moet je wel opletten dat je de nadruk niet te veel op jezelf legt. Je wilt niet de verkeerde indruk wekken. Dus kies een goed moment in het gesprek. Door het stellen van deze vraag laat je zien dat je ambitie hebt en actief bezig bent met je ontwikkeling. Ook voor bedrijven is het positief als werknemers willen groeien.

"Tip: probeer open vragen te stellen, zodat je een uitgebreider – en duidelijker – antwoord krijgt op je vraag."

5. Is er nog iets niet aan bod gekomen tijdens het gesprek, maar dat wel belangrijk is om te weten over werken bij dit bedrijf?

Dit is een goede vraag om het gesprek mee af te sluiten. Zo krijgt je gesprekspartner de kans om nog vragen te stellen aan jou. Of om interessante informatie te geven die je anders niet had gehad. Een win-win situatie dus.

Extra vraag: een interessante vraag om nog te stellen is waarom de functie openstaat. Is het een nieuwe functie, is je voorganger vertrokken of heeft diegene juist promotie gemaakt. Dit is nuttige informatie om een beter beeld te krijgen van de toekomstmogelijkheden bij het bedrijf.

Het gesprek afronden

Deze vragen zijn vrij algemeen en kunnen in bijna ieder gesprek gesteld worden. Let wel op dat dit nog niet besproken is en zorg ervoor dat je eventuele vragen hebt om de bovenstaande vijf vragen op te volgen. En vraag daarnaast nog wel naar de inhoud van de functie, de werkzaamheden die bij de functie horen en het bedrijf.