De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Terug naar overzicht
Sollicitatietips

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Heb jij binnenkort via Voort een sollicitatiegesprek? Dan werk je samen met je consultant aan een goede voorbereiding op het gesprek bij de opdrachtgever. Maar het is belangrijk dat je zelf ook nog wat voorbereidingen treft voor jouw sollicitatie. Geen enkel sollicitatiegesprek is hetzelfde, maar met de 10 meest gestelde sollicitatievragen kun jij je vast goed voorbereiden op het gesprek.

De top 10 meest gestelde sollicitatievragen

1. Vertel eens iets over jezelf?
De meest gestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek is om iets over jezelf te vertellen. De opdrachtgever heeft alleen jouw CV en motivatiebrief gezien, en is benieuwd naar de persoon achter deze documenten. Bereid een (verkoop)pitch voor van een paar minuten, waarin je kort vertelt over jouw werkervaring, studie, passies en hobby’s.

2. Wat spreekt je aan in de functie?

Noem een aantal werkzaamheden die je aanspreken en leg uit waarom. Let er wel op dat de werkzaamheden die je noemt ook bij de functie horen.

3. Wat maakt jou geschikt voor deze functie?

Benoem jouw competenties en leg uit waarom deze aansluiten op de werkzaamheden. Vertel ook over jouw werkervaring en ambities.

4. Kun je 3 sterke punten van jezelf noemen?

Deze vraag wordt bijna altijd gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Bereid je daarom voor door een aantal punten te noemen, die betrekking hebben op de vacature.

5. Kun je 3 ontwikkelingspunten van jezelf noemen?

Deze vraag wordt in combinatie met de vorige vraag gesteld. Je kunt een aantal punten bedenken waar je een positieve twist aan kunt geven. Maar het beste is om gewoon eerlijk te zijn, zolang jouw zwaktes niet in de weg staan bij het presteren in de functie waar je voor gesolliciteerd hebt.

6. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Een lastige vraag om te beantwoorden, want in vijf jaar tijd kan er veel gebeuren. Maar de vraag wordt met name gesteld om na te gaan of jouw ambities wel aansluiten op de functie. Als jij wilt doorgroeien, terwijl die mogelijkheid er niet is, dan past de functie waarschijnlijk niet bij je.

7. Waarom wil je bij deze organisatie werken?

Met deze vraag wordt nagegaan of jij je hebt verdiept in de organisatie. Het is niet nodig om de hele geschiedenis uit je hoofd te kennen, maar zorg ervoor dat je iets kunt vertellen over de diensten, producten of (verwachte) cultuur. En leg de link met waarom dit jou aanspreekt.

8. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Vertel wat de reden is dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Houd het kort maar krachtig, en blijf wel neutraal of positief over je (vorige) werkgever.

9. Wat onderscheidt jou van anderen?

Deze vraag geeft je de kans om een voorsprong te krijgen op andere kandidaten. Leg in jouw antwoord de nadruk op je kwaliteiten. Vertel wat jou bijzonder maakt en waarom jij een aanwinst bent voor de organisatie.

10. Heb je zelf nog vragen?

Aan het einde van het gesprek krijg je vaak de gelegenheid om zelf nog vragen te stellen. Dit betekent niet dat je alle vragen voor het einde moet bewaren. Ook tijdens het gesprek kun je al vragen stellen. Maar door een aantal vragen gereed te hebben over de organisatie en functie, laat je zien dat je geïnteresseerd bent.

Het beantwoorden van de 10 meest gestelde sollicitatievragen

Op de vragen zijn geen standaardantwoorden beschikbaar. Iedereen heeft andere competenties en ambities. Bereid je op deze vragen voor, maar leer jouw antwoorden niet uit je hoofd. Een antwoord opsommen komt heel onnatuurlijk over. Naast vragen over jou als persoon wordt er tijdens een sollicitatiegesprek ook regelmatig naar recente ontwikkelingen binnen het vakgebied gevraagd. Zo kan een werkgever controleren of je op de hoogte bent.