• TEG Multisite Sites
 • Voort
 • Eerste jaar professional
 • Je hebt keiveel zin in je nieuwe uitdaging, maar natuurlijk voel je ook wel wat vlinders in je buik. Er komt van alles op je af. Nieuwe mensen, omgevingen, processen. Veel om te onthouden en tegelijkertijd wil je een goede indruk maken. Met deze tips maak je een succes van je start!

  1. Stel je leergierig op

  Je moet nog veel ontdekken wanneer je bij een nieuwe organisatie begint. Stel je dus geïnteresseerd op. Het is beter om hulp van je nieuwe collega’s in te schakelen dan aannames te doen en fouten te maken die je eenvoudig had kunnen voorkomen. Vragen stellen is heel normaal voor nieuwelingen. Dat je nog niet alles weet, zegt niets over je kwaliteiten. Wanneer je bent ingewerkt, kan je jezelf laten zien.

  2. Toon initiatief

  In een nieuwe baan is het vaak even aftasten wat je opdrachtgever precies van je verwacht. Het helpt om hier gewoon naar te vragen en de wederzijdse verwachtingen af te stemmen. Zo weet je wat je prioriteiten zijn en kan je doelgericht aan de slag.

  3. Stel jezelf voor

  Bedenk van tevoren een korte ‘pitch’ over jezelf. Je nieuwe collega’s zullen razend benieuwd zijn naar wie je bent. Wat is je achtergrond, wat doe je in de vrije tijd, wat kom je doen? Vraag de ander zich ook even voor te stellen. Geen zorgen, alle namen blijven je eerste dag echt niet allemaal plakken. Niemand verwacht dat ook van je. Spiek op LinkedIn of informeer de volgende keer dat je iemand treft nog eens naar de naam.

  4. Blijf bescheiden

  Je wilt jezelf graag bewijzen. Logisch. Werp gerust balletjes op als je een oplossing of verbetering ziet, maar pas op dat je de huidige manier van werken niet afkraakt. Daar maak je geen vrienden mee op de werkvloer.

  5. Wees jezelf

  Je bent aangenomen om wie je bent en wat je meebrengt. Probeer dan ook niet krampachtig grappig of spraakzaam te zijn. Wees gewoon jezelf. Zenuwachtig? Spreek het uit, dan ebt die spanning vanzelf weg. Zorg ook dat je participeert in het team. Bijvoorbeeld door mee te gaan lunchen, persoonlijke vragen te stellen en eens een rondje koffie te halen.

  Met deze tips in je achterhoofd komt jouw nieuwe baan helemaal goed. Wij geloven in je, zet ‘m op!