Zo krijgt werkvoorbereider Frank dingen voor elkaar

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Zo krijgt werkvoorbereider Frank dingen voor elkaar

Als starter kan het best lastig zijn om je te profileren binnen een bedrijf. Helemaal in coronatijd waarin alles digitaal moet en je nog niet veel mensen kent. Frank Kappelhof (24) is een van onze professionals bij Voort. Hij besloot de training Succesvol Beïnvloeden te volgen om zichzelf meer op de kaart te zetten en zijn impact te vergroten.

Communiceren met collega’s

Frank Kappelhof (24) werkt bijna één jaar via Voort bij zijn opdrachtgever Heijmans. Twee jaar geleden studeerde hij af van de opleiding Werktuigbouwkunde in Delft. Hij had niet echt een specifieke richting die hij op wilde gaan, dus besloot hij meer te willen leren over het vak. Via Voort kwam Frank in contact met de opdrachtgever Heijmans, waar hij op verschillende afdelingen werkt.

Op dit moment werkt Frank als werkvoorbereider. Hij vormt de schakel tussen opdrachtgever, klant en collega’s. Frank merkte dat hij niet altijd wist hoe hij bepaalde vragen aan collega’s of klanten moest stellen. Om als starter wat zelfverzekerder te worden, besloot Frank de training Succesvol Beïnvloeden te volgen. “Vooral als er soms spoed achter zat of dingen echt vandaag gedaan moesten worden, vond ik het lastig om collega’s mee te krijgen.”

"Als ik dit wil bereiken, wat vraagt dat dan van mij en mijn gedrag? Je wordt de regisseur van je eigen film."

Over de streep trekken

Trainer Roel Bonten vertelt: “De training Succesvol Beïnvloeden gaat over de impact van jouw manier van communiceren. Dit kan met je collega’s of leidinggevende zijn, maar ook met je partner of vrienden.” Op basis van het model de Roos van Leary leer je heel concreet hoe je jouw impact vergroot. Door goed te kijken naar gedrag en in te spelen op de “posities” in gedrag die je tegenkomt. Bijvoorbeeld wanneer je een idee aandraagt bij je collega’s.

Je hebt mensen die met je meegaan en in je idee geloven. Die vallen onder de positie ‘samen’. En je hebt soms ook mensen die niet meegaan met je idee. Die reageren vanuit de positie ‘tegen’. “In de training leer je hoe deze mensen toch meekrijgt met je idee.”

Zo vertelt trainer Roel dat je tijdens de training vooral kijkt naar het effect van jouw eigen gedrag. “Gedrag van de één, roept gedrag op bij de ander.  Dus als ik een bepaalde reactie wil bereiken bij een collega, wat vraagt dat dan van mij en mijn gedrag? Met de Roos van Leary kun je de uitkomst van een interactie als het ware voorspellen. Als ik dit wil bereiken, wat vraagt dat dan van mij en mijn gedrag? Je wordt de regisseur van je eigen film. Als jij je precies hetzelfde blijft gedragen, blijf je in patronen ‘hangen’ en verandert er niks. Nu mag jij jouw einde kiezen. Je kunt namelijk het gedrag en de reactie van mensen beïnvloeden, maar dan moet jij wel zélf beginnen door jezelf nét even anders te gedragen dan je in een bepaalde setting gewend was.”

Lees ook

Een kwestie van één woordje

Ook Frank leerde naast de Theorie tijdens de training een hoop over zichzelf en zijn gedrag. Zo beschrijft de Roos van Leary ook de posities ‘boven’ en ‘onder’. Mensen die vanuit de ‘boven’-positie reageren zijn leidend in een gesprek, terwijl mensen die ‘onder’ staan meer volgend zijn. “Ik merkte wel dat ik vanuit mezelf de neiging heb om me meer volgend op te stellen. Ik keek een beetje de kat uit de boom. Door rollenspellen te oefenen leer je dan hoe je elkaar kan beïnvloeden. En dus ook wat sterker in je communicatie kan zijn.”

Eyeopener

Wat was een echte eyeopener voor Frank? “Je bent je er niet heel bewust van, maar soms is het verschil echt maar een woord wat je anders kan zeggen.” Dat leer je bij de training. Of bijvoorbeeld de intonatie van je stem. Niet dreigend overkomen, vriendelijk blijven, maar wel dingen voor elkaar krijgen.

Trainer Roel beaamt dit. “Je komt erachter waarom jij op een bepaalde manier reageert. Wat triggert jou in deze interactie met de ander, waardoor jij zo pittig of juist ingetogen reageert? Op die manier zit jij zelf aan de knoppen en ben je niet die bal in de flipperkast, die de hele dag van hot naar her wordt rond geschopt. En daardoor krijg je meer voor elkaar en ervaar je meer werkplezier!”

"Ik merk dat ik nu veel makkelijker kan aangeven wat ik wil en dat ik mensen ook een beetje kan aftasten."

In de praktijk

Tijdens zijn werk merkt Frank al dat hij veel van de training toepast in de praktijk. “Je bent je er heel bewust van. Vroeger vond ik het soms ook lastig om te bellen of wist ik niet altijd hoe ik dingen moest verwoorden. Ik merk dat ik nu veel makkelijker kan aangeven wat ik wil en dat ik mensen ook een beetje kan aftasten. Of ze wel of niet tegen een grapje kunnen bijvoorbeeld.”

Voor zijn werk als werkvoorbereider is de training erg waardevol geweest. “Ik werk bij een bedrijf en de klant moet tevreden zijn. Soms moet je er dan net iets meer achteraan zitten.” Als Frank nu naar monteurs moet bellen om te vragen of zij iets voor hem kunnen doen, gaat hem dat veel gemakkelijker af. “In het begin dacht ik altijd oh jee. Dat heb ik nu niet meer.”

Geslaagd

Voor Frank is de training Succesvol Beïnvloeden dus zeker een toegevoegde waarde als professional in de techniek. “Ik denk dat iedereen er wel iets aan heeft. Vooral als starter kan het fijn zijn, maar ook als je wat meer ervaring hebt. De een is te vriendelijk en de ander net iets te hard. De training leert je dan een mooie middenweg hierin.”

Werken en leren tegelijkertijd

Wil jij ook net als Frank jezelf blijven ontwikkelen als professional? Bij Voort krijg jij de ruimte om trainingen te volgen waardoor jij aan de slag kan met jouw ontwikkeling. Op welke manier wil jij verder groeien? Check de mogelijkheden!

Mijn mogelijkheden