Blog

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Werkvoorbereider Jan-Willem: “Je vaardigheden schieten de lucht in.”

Wat als je na je studie nog steeds niet weet wat je wilt worden? Jan-Willem van Schuilenburg (23) is zo breed geïnteresseerd dat hij geen pasklaar antwoord heeft. Maar hij wil wel graag aan de slag. De oplossing: een baan combineren met een talentprogramma bij Voort. “Dit was de perfecte aanknoping om mezelf te ontwikkelen.”

Met een opa als architect en een vader in de bouw zit de techniek er al vroeg in. Nadat hij ook documentaires over engineering verslindt, is het helemaal in beton gegoten. Jan-Willem gaat bouwkunde studeren aan de HAN.

Het idee is om architect te worden. Al snel komt hij erachter dat de uitvoering en het uitwerken van technische details hem beter ligt. Het resultaat: grote vraagtekens over welke functie het beste bij hem past.

"Het motiveert mij enorm om te leren met elkaar. Iedereen brengt eigen situaties in. Die zijn heel herkenbaar en we vullen elkaar aan."
Jan-Willem van Schuilenburg

Werken en leren combineren

“Ik weet het nog steeds niet,” lacht Jan-Willem. “Tijdens mijn stage in de uitvoering heb ik het erg naar mijn zin gehad. Sturing geven op de bouwplaats, zien wat er gerealiseerd wordt. Nu ben ik werkvoorbereider op kantoor en dat bevalt ook supergoed.”

Omdat hij zo zoekende is, besluit hij eens met Voort te praten. Tijdens de kennismaking komt de mogelijkheid een talentprogramma te volgen op tafel. Op kosten van Voort. Dat leek hem heel interessant om door te blijven leren naast zijn werk.

Persoonlijke groei

Hij kiest bewust voor het programma persoonlijk leiderschap in plaats van een technische opleiding. Dit programma helpt je namelijk verder te groeien op het gebied van communiceren, sturing geven, beïnvloeden en lastige gesprekken voeren. Iets waar Jan-Willem als uitvoerder weleens tegenaan liep.

Sociaal als hij is, houdt hij het liefst iedereen te vriend. “Soms moest ik iets drie keer vragen op de bouwplaats en was het nog niet gebeurt. Dan was het voor mij een grote opgave om er een vierde keer over te beginnen en het toch voor elkaar te krijgen. In het talentprogramma leer ik hoe ik over die muur heen kan stappen. Maar ook hoe ik het gesprek dan het beste kan aanpakken.”

Positief verrast

Jan-Willem is verrast hoe anders de trainingen zijn vergeleken met school. Veel actiever, veel meer interactie. “Het motiveert mij enorm om te leren met elkaar. Iedereen brengt eigen situaties in. Die zijn heel herkenbaar en kunnen iedereen overkomen. Mij ook. De leerpunten van anderen neem ik dus ook weer mee. We vullen elkaar aan.”

De trainingen starten vaak met een beetje theorie over het onderwerp. Vervolgens is het een kwestie van oefenen. Je maakt samen opdrachten, bespreekt praktijksituaties of doet rollenspellen. Zo breng je de theorie in werkelijkheid. “Het is elke keer weer nuttig gebleken. Ik ben heel positief.”

Essentiële vaardigheden

Met het talentprogramma is hij nu zo’n 4 maanden bezig. Nu al merkt Jan-Willem dat hij zelfverzekerder is en niet om het probleem heen draait, maar het rechtstreeks benoemt. “Je vaardigheden schieten de lucht in. Het talentprogramma is echt een aanrader als je moeite hebt om effectief te communiceren. Dat is een van de belangrijkste skills die je nodig hebt in je loopbaan. Goed dus om je zelfbewustzijn te vergroten en handvatten te krijgen.”

"Het talentprogramma is echt een aanrader als je moeite hebt om effectief te communiceren. Dat is een van de belangrijkste skills die je nodig hebt in je loopbaan."

Alles ervaren

Toen hij klaar was met zijn studie, had Voort in no-time vier opties voor hem gevonden waar hij op gesprek mag. AKOR is er een van, waar hij nu met veel plezier werkt. Hij mag bij AKOR verschillende rollen uitoefenen om te ontdekken wat hem ligt “Het trok me heel erg om de opties open te laten en verschillende functies te ervaren. Ook de sfeer voelde goed.”

Momenteel is hij werkvoorbereider vastgoedbeheer. De projecten zijn heel divers. Van kleine storingen tot grootschalig onderhoud. Hij schakelt met de klant en monteurs, verzorgt calculaties, bestelt materialen en meer. “Ik mag veel oppakken en in de praktijk leren. Ik had niet gedacht zo lang plezier te hebben in een kantoorbaan, dus dat is een leuke verrassing.”

Jezelf ook versterken?

Geef jezelf een voorsprong en kies voor het talentprogramma persoonlijk leiderschap of een van de andere talentprogramma’s van Voort. Je leert naast je baan met andere professionals zoals jij. Of je nou een starter bent of een ervaren professional. Wij vinden een baan voor je waar jij kan groeien en verzorgen jouw talentprogramma. De kosten zijn voor ons. Kom eens vrijblijvend oriënteren!