Hoe Gert-Marten (23) zichzelf het komend jaar écht leert kennen

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Hoe Gert-Marten (23) zichzelf het komend jaar écht leert kennen

Ontdekken wat voor functie precies bij je past. Dat is lastig. Vooral wanneer je net met je neus uit de schoolboeken komt. Gert-Marten Oldersma (23) wil zijn eerste carrièrestap maken. Alleen weet hij nog niet precies wat hij wil gaan doen. De oplossing: een baan combineren met een talentprogramma van Voort.

Gert-Marten heeft net zijn studie afgerond in de Elektrotechniek major Mechatronica. Hij wordt overspoeld met aanbiedingen op LinkedIn, maar Voort biedt hem een talentprogramma aan. Groei in de vaardigheden en kwaliteiten die horen bij zijn persoonlijke ontwikkeling. Dat ziet hij wel zitten.

Op zoek naar zijn plek

Al snel komt hij in contact met Johan, consultant installatietechniek bij Voort. Toewerken naar een baan als projectleider lijkt Gert-Marten wel wat. Johan koppelt hem daarom aan een opdrachtgever en zij bieden een traineeship aan. Een jaar waarin Gert-Marten de kans krijgt om mee te lopen met een projectleider, werkvoorbereider en calculator. Hij kan proeven en ontdekken wat bij hem past. Ook loopt hij een tijdje mee in de bouw om te zien wat de monteurs doen. Zodat hij naast praktische kennis, ook weet wat er in het werkveld gebeurt.

Die kennis is waardevol voor de toekomst, welke rol hij dan ook gaat kiezen. Het talentprogramma geeft hem inzicht in zijn persoonlijke skills. Een gouden combi volgens Gert-Marten: “Ik krijg een jaar volop de kans om aan mijzelf te werken en te ontdekken waar ik goed in ben.”

Lees ook

Talentprogramma Persoonlijk leiderschap

Inmiddels heeft hij al wat trainingen van het talentprogramma erop zitten. Vooral het leren met andere professionals vindt Gert-Marten waardevol. “Iedereen zit in de techniek, maar we doen allemaal wat anders. Dus ook iedereen heeft een andere gedachte of ervaring.”

De groep professionals die het talentprogramma volgen, hebben allemaal een andere achtergrond en leeftijd. Daardoor heeft iedereen een andere kijk op een situatie. Vanwege de coronamaatregelen zijn veel trainingen digitaal geweest. Via break-out rooms maken ze opdrachten in groepen. Zo blijven de lessen toch interactief.

“Voort is meedenkend en probeert de juiste werkplek voor iemand te vinden. Dit standpunt vind ik zeer waardevol.”

Leren en werken

Met veel lof spreekt Gert-Marten over zijn trainer en coach, Frank Rood. Iemand die gedurende het traject ook een luisterend oor biedt aan de professionals. Met oefenopdrachten, rollenspellen en ervaringen uit de praktijk leren ze handvatten die ze meteen kunnen toepassen. Juist doordat alles duidelijk en visueel wordt overgebracht, blijft de stof hangen. “Zelf heb ik nog geen ervaring met dingen zoals het voeren van lastige gesprekken, maar ik kan mij wel situaties inbeelden waarin ik deze kennis kan gebruiken.”

Het jaar staat voor Gert-Marten dus volop in het teken van ontwikkeling. Dat is leuk, maar kan soms ook best pittig zijn. “De werkzaamheden moeten goed gepland worden. Af en toe kom ik tijd tekort, maar ik kies niet voor niets deze weg. Ik zou het dus zo weer doen.”

Netwerk van Voort

Aan detachering zitten een aantal vooroordelen. Die vaak niet kloppen. Gert-Marten zag het juist als een kans om zich te laten ontzorgen. “Je kan gebruik maken van het netwerk van Voort. Zo kom je ook in contact met bedrijven waar je in de eerste instantie niet stil bij staat.”

Daarnaast krijgt hij op deze manier de mogelijkheid om te ontdekken of het bedrijf net zo goed bij hem past als gedacht. Wil hij uiteindelijk toch andere mogelijkheden verkennen? Dan zoekt Voort gewoon een nieuwe baan voor hem. Waar hij weer verder kan groeien in zijn ambities. “Voort is meedenkend en probeert de juiste werkplek voor iemand te vinden. Dit standpunt vind ik zeer waardevol,” vertelt Gert-Marten.

Lees ook

Ook werken aan jouw ontwikkeling?

Wil jij ook ontdekken waar je echt goed in bent? Of wil je één jaar volop aan jezelf werken door bijvoorbeeld een talentprogramma? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en kom langs voor een kop koffie. Dan vertellen we je wat wij voor jou kunnen betekenen. Voor je het weet hebben we je droombaan gevonden. Eerst zelf rondkijken? Dat kan ook! Bekijk hier onze vacatures.