Wat doet een werkvoorbereider?

Werkvoorbereiders coördineren projecten in de installatietechniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en bouw. In de meeste gevallen werk je op kantoor. Je bent vooral betrokken bij het voortraject. Jij zorgt dat het werk kan beginnen. Lees alles over de werkzaamheden van een werkvoorbereider, want het is een uitdagende en veelzijdige rol!

Wat zijn de taken van een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider zorg je dat er een goede planning is, voldoende en bekwaam personeel inzetbaar is en alle materialen ingekocht worden. Verder ben je verantwoordelijk voor het kostenplaatje en bewaak je de begroting. Mogelijk controleer je ook de technische tekeningen. Na het voortraject blijf je de voortgang van het project in de gaten houden. Door bijvoorbeeld de projectlocatie te bezoeken.

Hoe de functieomschrijving van een werkvoorbereider er precies uitziet, is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en de deelfunctie die je uitoefent. Zo zijn er drie rollen gespecificeerd: de planner, tekenaar en calculator. Vaak worden deze rollen gecombineerd tot een algemene functie van werkvoorbereider.

De planner

Als planner ben je verantwoordelijk voor de planning van het project. Dat betekent vaststellen welk personeel nodig is, werkroosters maken, materialen inkopen en contact onderhouden met partners. Denk aan toeleveranciers, opdrachtgevers en onderaannemers.

De technisch tekenaar

Een technisch tekenaar verzorgt de gedetailleerde technische tekeningen voor het project. Dit zijn bijvoorbeeld installaties. Je voorziet de tekeningen van onder andere maten, verwijzingen en bijschriften. Je maakt hiervoor gebruik van onder andere CAD-systemen en Medusa.

De calculator

Op basis van alle verzamelde informatie over het bouwproject maakt een calculator berekeningen voor de benodigde uren en materialen. Zo kun je een begroting opstellen voor het project. Verder bereken je besparingen en nacalculaties.

Waar kun je aan de slag?

Als werkvoorbereider werk je bij bedrijven in de installatietechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Ook bouwbedrijven, woningcorporaties, aannemers en ingenieursbedrijven hebben werkvoorbereiders nodig. Bij Voort zoeken we een bedrijf dat past bij jouw wensen en ambities. Zodat jij helemaal op je plek zit.

Je wordt meestal aangestuurd door een projectleider. In je team zitten daarnaast verschillende disciplines. Denk aan uitvoerders, engineers, monteurs en inkopers. Ook werk je nauw samen met werklieden, klanten, leveranciers en (onder)aannemers.

Kun je doorgroeien als werkvoorbereider?

Jij wilt je blijven ontwikkelen. Maar hoe? Je kunt als werkvoorbereider doorgroeien naar projectcoördinator of projectleider. Als je liever met je voeten in de klei staat, kun je ook uitvoerder worden. Engineer is ook een optie als je installaties of werktuigen wilt ontwerpen. Bij Voort staan jouw wensen en ambities voorop, want wij begrijpen dat je vooruit wilt. Daarom investeren we ook in jouw opleiding als werkvoorbereider met trainingen.

Vacatures werkvoorbereider

Voort is altijd op zoek naar werkvoorbereiders. Via ons kun je aan de slag als werkvoorbereider, maar ook als calculator, planner of tekenaar. In het actuele overzicht vind je alle openstaande vacatures. Of stuur een open sollicitatie. Dan gaan wij direct op zoek naar een baan waar jouw hart sneller van klopt.