Wat doet een landmeter?

Een landmeter houdt zich bezig met geodesie. Oftewel met het doen van metingen op grond waar werkzaamheden verricht (gaan) worden. Maar ook worden er metingen verricht om landkaarten op te stellen of de grenzen van grond te bepalen. Binnen het vakgebied kunnen ook ruimten worden opgemeten die zich onder de grond of het water bevinden. Voor deze functie heb je minstens een MBO-opleiding richting de geodesie afgerond. Denk hierbij aan opleidingen zoals MBO Landmeetkunde/Geodesie, Civiele techniek, Weg- en Waterbouw of Infratechniek. Ook met een HBO-opleiding Geodesie/Landmeetkunde, Built Environment of Civiele techniek kan iemand aan de slag als landmeter. Vaak gaan zij aan het werk voor onder andere overheidsinstellingen, ingenieursbureaus, landmeetkundige bureaus en aannemers.

De werkzaamheden van een landmeter

Voor het inmeten van de grond maken landmeters gebruik van landmeetkundige instrumenten, zoals een tachymeter, GPS, total station. Maar hij of zij is niet alleen bezig met het meten. Onder de werkzaamheden valt ook het efficiĆ«nt en nauwkeurig verwerken van de verworven meetdata via software zoals CAD-applicaties, GIS, MicroStation, dg DIALOG en Move3.Ā Daarnaast is een landmeter bezig met onder andere revisiemetingen, kadastrale grensreconstructies, topografiemeting, hoogtemetingen, maatvoering of het verkavelen van grond. In een senior of specialistische functie heeft een landmeter ook regelmatig een adviserende rol. Lees hier wat een landmeter verdient.

Over welke vaardigheden beschikt een landmeter

Om goed te zijn in zijn of haar functie behoort een landmeter over een aantal vaardigheden te beschikken. Zo is het belangrijk dat hij of zij wiskundig en ruimtelijk inzicht heeft en goed is met details. Andere vaardigheden waar vaak om gevraagd wordt voor deze functie, zijn zelfstandigheid, sterke communicatieve vaardigheden en kwaliteitsgerichtheid.
Alle geo-informatie vacatures

Vacatures bij Voort

Er zijn op het moment veel vacatures in de techniek sector. En de arbeidsmarkt staat te springen om goede technische professionals. Ook bij Voort vind je openstaande vacatures voor diverse technische functies. Je kunt direct aan de slag bij grote opdrachtgevers door heel Nederland. Kijk in het overzicht of er een passende functie voor jou bij staat. Solliciteer met je CV en motivatiebrief. Of stuur een open sollicitatie.