Wat doet een bouwkundig tekenaar?

Een bouwkundig tekenaar houdt zich bezig met het uittekenen van bouwprojecten. Dit bestaat uit ontwerptekeningen, bouwaanvraagtekeningen, bestektekeningen, werktekeningen en bouwkundige details.

Wat doet een tekenaar?

De bouwkundige professional maakt van de visie en tekeningen van een architect een werkbare tekening met alle details. Zo maakt hij of zij van een creatief idee een project dat in de praktijk uit te voeren is. En kunnen aannemers en ingenieurs aan de slag met bouwen. Tijdens het project blijft er sprake van terugkoppeling om eventuele problemen met de bouw direct op te lossen. Een bouwkundig tekenaar heeft minstens een MBO-opleiding richting bouwkunde afgerond. En vaak is hij of zij in dienst bij een bouwbedrijf, overheidsinstelling, architecten- of ingenieursbureau.

De werkzaamheden

De belangrijkste taak is het ontwerpen van gedetailleerde bouwtekeningen. Het maken van deze tekeningen is niet heel gemakkelijk. Er moet rekening gehouden worden met alle technische en juridische voorwaarden. Daarnaast moeten alle details kloppen. Een bouwkundig tekenaar zorgt ook voor detailtekeningen van het project. Hierin worden bepaalde onderdelen vergroot, zodat het gehele bouwproject overzichtelijk wordt voor de aannemer. Aan de hand van de tekening gaat de hij of zij van start met de bouw. De tekenaar heeft veel contact met de projectleiders en constructeurs. Zo kan de juiste informatie verwerkt worden in de tekening.

Hoe gaat een tekenaar te werk

Een bouwkundig tekenaar gaat aan het werk aan zijn tekentafel of computer. Nog veel schetsen worden op papier gemaakt. Hiervoor werden de traditionele tekenspullen gebruiken, waaronder een potlood, pen, gum, geodriekhoek of tekenhaak. Maar tegenwoordig wordt er ook steeds vaker computersoftware gebruikt om zowel 2D als 3D tekeningen te maken. Veelgebruikte programma’s zijn onder andere AutoCAD, Revit of SolidWorks. Met een plotter wordt de tekening afgedrukt op papier.

vacatures bouwkundig tekenaar

Vacatures bouwkundig tekenaar

Als tekenaar in de bouw ben je een gewilde technische professional. Het is geen probleem om een nieuw werk te vinden. Bij Voort vind je tientallen openstaande vacatures. Kijk in het overzicht of er een leuke baan voor jou tussen staat. Of stuur een open sollicitatie.