Blog

Wat is Systems Engineering?

2 min. leestijd 1 juni 2018

Wat is Systems Engineering (SE) eigenlijk? En wat is nu de essentie en het nut hiervan? Dit is niet even simpel uitgelegd, want voor iedere organisatie werkt het weer net even anders.

Oorsprong van SE

De methode Systems Engineering komt oorspronkelijk uit de lucht- en ruimtevaarttechniek. Hierbij werd SE vooral gebruikt in grote, complexe projecten, waarbij de methode hielp om ingewikkelde vraagstukken simpeler te maken. Door het gebruik van SE kunnen deze projecten opgedeeld worden in kleine – én beheersbare –  onderdelen. Tegenwoordig is de werkwijze vastgelegd in een officiële standaard, namelijk de ISO 15288.

Systems Engineering in de techniek

Vooral in de civiele techniek en bouwkunde wordt SE veel ingezet om grote projecten overzichtelijker te maken. Het is een handige methode om informatie tussen verschillende partijen over te dragen en effectief vast te leggen. Voor alle technische professionals die betrokken zijn bij de voorbereiding en uitvoering van projecten in de GWW- en bouwsector is Systems Engineering een interessante methodiek om te beheersen.

Trainingen

2 februari 2017

Het voordeel van Systems Engineering

Door anders te kijken naar infrastructuur, aangevuld met technieken die overzicht kunnen creëren, krijg je nieuwe mogelijkheden om problemen op te lossen. Zo krijg je ook meer grip op de werkzaamheden. Daarnaast is het belangrijk om SE ook toe te passen in de overige vakgebieden. Dit is helemaal handig wanneer deze vakgebieden tijdens een project veel overlap hebben met elkaar. Door SE bijvoorbeeld toe te passen in zowel het civiele als het installatiedeel van een project kunnen ontwerpfouten, storingen en risico’s voorkomen worden.

Als starter leren over Systems Engineering

Net nieuw op de arbeidsmarkt of al een tijdje aan het werk? Er zijn altijd diverse mogelijkheden om meer te leren over SE. Zo zijn er verschillende trainingen die je kunt volgen, maar ook in traineeships en opleidingsprogramma’s binnen de civiele techniek is het vaak een terugkerend onderwerp. In het Jong professional programma Projectmanagement civiele techniek van Voort wordt SE uitgebreid behandeld. Tijdens een opleidingsdag ga je aan de hand van praktijkvoorbeelden leren hoe je systems engineering toepast in grote projecten. Vervolgens ga je als projectgroep zelf aan de slag met een casus.

Wil je meer weten over het Jong professional programma Projectmanagement civiele techniek?

Lees hier alles over de inhoud van het programma!

Een nuttige methode in de techniek

In diverse vakgebieden staat Systems Engineering nog in de kinderschoenen. Maar het kan een nuttige methodiek zijn om te gebruiken bij complexe systemen waar de informatie gemakkelijk opgedeeld kan worden. In de technieksector blijkt het voor nu een goede werkwijze te zijn voor de grotere projecten waarbij veel partijen met elkaar moeten samenwerken.