Blog

Wat is GWW?

2 min. leestijd 31 oktober 2017

GWW is een afkorting. Het staat voor het werkgebied grond-, weg- en waterbouw. De term wordt gebruikt in de civiele techniek. Het heeft betrekking op het plannen, ontwerpen en uitvoeren van kleinschalige projecten waar heel Nederland gebruikt van maakt, namelijk het wegennet, dijken, kanalen en bruggen.

GWW in de civiele techniek

Grond- weg- en waterbouw wordt gebruikt binnen de civiele techniek sector. Het is een speciale tak in de bouwwereld. Binnen dit vakgebied wordt met name op projectbasis gewerkt. De projecten hebben betrekking op het ontwerp en de realisatie van wegenbouw, grondwerken, waterbouw en railbouw. Zoals onder andere de bouw van dijken, de aanleg van wegen en het bouwen van bruggen, viaducten en tunnels.

GWW vacatures: werken in de civiele techniek

2 min. leestijd 21 november 2017

De overheid als opdrachtgever

In 75%* van de grond- weg- en waterbouw projecten is de overheid de opdrachtgever. Dit zijn gemeenten, provincies, waterschap en het rijk. Zodra het duidelijk is hoe het project er uit komt te zien, wordt het uitbesteedt aan de aannemers. De laatstgenoemde pakken de opdracht op en werken met de juiste professionals aan de realisatie van het project.

GWW vacatures

De werkzaamheden van GWW zijn heel divers. Er zijn verschillende specialisten nodig om een project te realiseren. Functies die binnen de grond- weg- en waterbouw sector beschikbaar zijn, zijn bijvoorbeeld een calculator, uitvoerder, werkvoorbereider en project engineer.

Op zoek naar een baan in de GWW?

Bekijk de vacatures en vind een passende functie!

Opleidingen binnen GWW

Wil je gaan werken binnen GWW? Er zijn verschillende opleidingen gespecificeerd op de grond-, weg- en waterbouw op MBO-, HBO- en WO-niveau. Volg de studie moderne contractvormen, uitvoerder infra of cultuurtechniek en ga vervolgens aan het werk binnen de sector. Ook kun je jezelf ontwikkelen als specialist in je vakgebied. Dit zijn functies zoals modelleur, BIM coördinator, geo techneut of constructeur. Scholen door heel Nederland bieden civiele opleidingen aan, waardoor jij de juiste kennis kunt opdoen voor een functie binnen de GWW.