Blog

Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

2 min. leestijd 12 december 2017

Heb jij een leuke functie op het oog? Een goede sollicitatiebrief zorgt ervoor dat je op gesprek mag komen, zodat je een stapje dichterbij de baan bent. Maar hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? En kun je niet beter de focus leggen op je CV?

Een goede sollicitatiebrief bij je CV

De één vindt het CV belangrijker dan de brief, terwijl een ander het tegenovergestelde vindt. Waar leg je dan de focus op? Tegenwoordig komen er op sommige vacatures tientallen sollicitatie binnen. Zorg er daarom voor dat jouw CV goed en overzichtelijk is. Voldoet jouw CV niet aan de gestelde eisen, dan kan het zijn dat je brief niet eens meer wordt gelezen. Maar wanneer je door de CV selectie heen bent, speelt een goede sollicitatiebrief een grote rol. Hieruit blijkt je persoonlijkheid en motivatie om te solliciteren op de functie.

Hoe maak ik een goede CV?

2 min. leestijd 11 november 2017

Wat staat er in een goede sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief bevat in ieder geval meer informatie over jezelf, de afgeronde opleiding en opgedane werkervaring. Maar ook is het belangrijk om te vertellen wat voor ambities je hebt en waarom je juist bij het betreffende bedrijf wilt werken. Er zijn een aantal elementen waar je op kunt letten tijdens het schrijven van je brief.

  • Begin de brief met een goede opening. Verwacht je veel concurrentie van anderen? Probeer de brief origineel te openen, zodat je opvalt.
  • Vervolg de brief met waarom jij geschikt bent voor de functie. Verwijs met voorbeelden naar opgedane werkervaring en kwaliteiten.
  • Leg vervolgens uit waarom je juist bij deze werkgever wilt werken.
  • Een goede sollicitatiebrief eindigt met een sterke afsluiting, waarin je aangeeft dat je jezelf graag komt voorstellen in een persoonlijk gesprek.

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

3 min. leestijd 1 januari 2018

Tips voor tijdens het schrijven

Er zijn nog een aantal kleine punten waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je een goede sollicitatiebrief hebt.

  • Lees na of je de brief aan de juiste persoon richt.
  • Controleer of jouw enthousiasme voor de functie overkomt uit de brief.
  • Laat je brief lezen op spel- en grammaticafouten.
  • Komt het over wat jij de werkgever te bieden hebt.
  • Sluit de brief positief af.

Als laatste sla je jouw sollicitatiebrief en CV op als pdf-bestand en voeg deze toe als bijlage in een e-mail of sollicitatieformulier.