Blog

Checklist voor je sollicitatiegesprek

2 min. leestijd 2 juli 2019

Je bent er helemaal klaar voor. Het sollicitatiegesprek. Of toch niet? Hieronder een checklist met 10 punten die je op orde moet hebben voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat.

Vink de punten af

 • Verdiep je in het bedrijf
  Als het goed is weet je wel iets over het bedrijf. Je hebt er zelf gesolliciteerd. Maar lees je voorafgaand aan het gesprek nog even in. Kijk ook of ze recent nog in het nieuws zijn geweest. Dat praat een stuk gemakkelijker.
 • Neem je cv mee
  Je gesprekspartners hebben vast jouw cv uitgeprint, maar het staat altijd goed als jij zorgt dat je ook extra exemplaren hebt. Bonuspunten voor jou!

Bereid je voor met sollicitatietips van Voort

3 min. leestijd 14 december 2017
 • Onthoud de naam van je gesprekspartner
  Het klinkt gek, maar het komt vaak genoeg voor dat kandidaten op gesprek komen en vergeten zijn naar wie ze moeten vragen. Je wilt niet diegene zijn die bij de receptie staat en niet meer weet met wie je ook alweer een gesprek hebt.
 • Check het adres
  Als een bedrijf meerdere vestigingen heeft, kijk dan nog eens extra naar de locatie waar jij verwacht wordt.
 • Vertrek op tijd
  Beter iets te vroeg, dan iets te laat. Maar kom niet veel té vroeg, dat kan onnodig druk leggen op je gesprekspartners. Daarnaast kunnen ze ook andere afspraken hebben, waardoor ze zich opgejaagd voelen.
quote

Tip: ga vooraf na of je ergens vertraging kunt oplopen door bijvoorbeeld een korte overstap bij het openbaar vervoer of door een filegevoelig traject. Dan kun je hier rekening mee houden.

Adviesgesprek aanvragen

Met onze kennis van het sollicitatieproces weten we precies hoe jij de juiste baan kunt vinden én bemachtigen.

 • Kies wat voor kleding je aantrekt
  Dit is ook belangrijk als je naar het gesprek gaat vanuit je huidige baan. Kleed jij je normaal altijd casual, dan is het gek als je opeens heel netjes gekleed naar het werk komt. Tip: trek vooral iets aan waar jij je fijn in voelt.
 • Korte introductie over jezelf
  De vraag om iets over jezelf te vertellen wordt sowieso gesteld. Bedenk hoe jij jezelf voorstelt in één minuut, zodat je niet ter plekke nog moet bedenken wat je wilt vertellen over jezelf.
 • Het draait allemaal om vriendelijkheid
  Ben vriendelijk tegen iedereen die je in het bedrijf tegenkomt. Vaak is het bekend als er sollicitatiegesprekken zijn, waardoor iedereen nieuwsgierig is naar de kandidaten. Je wordt dus goed in de gaten gehouden, houd hier rekening mee.

Heb jij alles afgevinkt? Hopelijk is je gesprek een groot succes en vind je de juiste baan voor jou.