Blog

Salarisverhoging vragen: het juiste moment

2 min. leestijd 19 maart 2018

Vind jij dat het tijd is voor een salarisverhoging? Het blijft een moeilijk onderwerp om ter sprake te brengen bij je baas. Maar wanneer is het juiste moment om erover te beginnen. En waar moet je rekening mee houden tijdens het gesprek over een hoger salaris. Houd de onderstaande 6 tips in je achterhoofd!

1. Assertiviteit voorop

Niet geschoten is altijd mis. Dat geldt natuurlijk ook voor een salarisverhoging. Vraag je er niet om, dan krijg je deze ook niet zomaar in je schoot geworpen. Laat daarom weten dat je graag meer salaris wilt voor jouw werk.

2. Let op de cao

Valt jouw bedrijf onder een cao, dan is de kans groot dat daarin afspraken staan over het geven van een salarisverhoging. Vaak staat er beschreven wanneer en met welk percentage de lonen omhoog gaan. Maar ook als je een cao hebt, kun je nog steeds in gesprek gaan over een mogelijk hoger salaris.

Succesvol onderhandelen over het eerste salaris

5 min. leestijd 24 januari 2018

3. It’s all about timing

Hét moment om jouw salaris te bespreken is tijdens een beoordelings- of functioneringsgesprek. Jullie hebben het dan toch al over je functioneren. Een beter moment om salarisverhoging te vragen is er bijna niet. Tenzij je slecht gepresteerd hebt, dan kun je misschien beter even wachten met het vragen om meer salaris. Maar heb je jouw doelstellingen gewoon gehaald en verder goed gefunctioneerd, dan kun je tijdens het gesprek jouw salaris best ter sprake brengen.

4. Argumenten voor salarisverhoging

Een salarisverhoging krijg je niet zomaar. Zorg er daarom voor dat je genoeg argumenten klaar hebt om aan te geven waarom jij de verhoging verdient. Heb je het afgelopen jaar flinke stappen gezet in je ontwikkeling? Heb je meer taken opgepakt? Zijn er extra verantwoordelijkheden bijgekomen? Dit zijn allemaal argumenten die jij kunt gebruiken bij je gesprek om salarisverhoging. Ook het gemiddelde salaris in jouw sector en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kunnen een rol spelen.

Top 5 best betaalde technische beroepen

3 min. leestijd 24 januari 2018

5. Bereid je goed voor

Bedrijven staan er niet om te springen om meer salaris te geven, tenzij het voor het bedrijf zelf iets oplevert. Oefen daarom het gesprek vast met iemand en bedenk hoe het zou kunnen lopen. Neem ook door wat je doet of zegt wanneer je te horen krijgt dat er geen salarisverhoging wordt gegeven.

6. Nee is ook een antwoord

Het lukt niet altijd om het salaris te krijgen dat je graag wilt. Jouw verzoek kan gewoon geweigerd worden. Wat doe je dan? Probeer in ieder geval tot een compromis te komen. Er zijn nog andere voordelen, zoals betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan een nieuwe leaseauto, flexibele werktijden of minder uren (maar wel hetzelfde salaris).

Alles over de secundaire arbeidsvoorwaarden

2 min. leestijd 9 januari 2018

Ga jij aan het gesprek aan?

Zorg dat je goed voorbereid het gesprek aangaat. Krijg je wel een positief antwoord? Vraag dan of je baas dit wil bevestigen per e-mail. Zo voorkom je onduidelijkheden en weet je zeker dat je later niet voor verrassingen komt te staan.