Blog

Succesvol onderhandelen over het eerste salaris

5 min. leestijd 24 januari 2018

Je bent (bijna) afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan. Of misschien heb je de baan van je dromen al gevonden en staat er een arbeidsvoorwaardengesprek gepland. Maar hoe moet je als starter onderhandelen over wat je gaat verdienen? Wij hebben 5 tips om succesvol te onderhandelen over jouw eerste salaris.

5 tips voor het onderhandelen over het eerste salaris

Je bent natuurlijk super blij met je nieuwe baan, waardoor je al snel tevreden bent met het salaris en de voorwaarden. Maar dat je een starter bent, betekent niet dat je direct akkoord moet gaan met het aangeboden salaris. Je kunt gewoon de onderhandeling met de werkgever aangaan. Als er geen speelruimte is in het salaris, dan wordt dit vanzelf aangegeven.

1. Bereid je goed voor

Valt de functie waarvoor je gesolliciteerd hebt niet onder een bepaalde cao? Zorg er dan voor dat je weet wat een normaal startsalaris is in jouw sector. Zo weet je waar je het over hebt tijdens de salarisonderhandeling en kun je goed beargumenteerde standpunten aandragen. Het gemiddelde salaris heb je zo gevonden. Je kunt bijvoorbeeld een salaris check doen, met (oud)studiegenoten bespreken wat zij verdienen of online meer onderzoek doen over wat het gemiddelde startsalaris is.

Jouw studie bepaalt je start op de arbeidsmarkt

3 min. leestijd 11 december 2017

2. Bepaal je eigen minimum

Heeft je potentiële werkgever je een aanbod gedaan? Dan hoef je hier niet op in te gaan. Er is vaak wel ruimte om te onderhandelen. Ga iets boven het salaris zitten dat je wilt hebben, zodat je zelf ook meer vrijheid krijgt om jouw voorstel naar beneden bij te stellen.

Houd hierbij ook rekening met bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag. Het is handig om vóór het gesprek te berekenen bij welk salaris je geen recht meer hebt op de toeslagen. Afhankelijk van wat het netto eindbedrag onder de streep wordt, kan het voordeliger voor je zijn om in dit geval een lager salaris te accepteren.

3. Gooi je vaardigheden en ervaring in de strijd

Als je het spannend vindt om te onderhandelen over jouw salaris, dan kun je het gesprek thuis voorbereiden. Eventueel met een vriend(in) of familielid. Bedenk welke argumenten jij gaat aandragen om aan te tonen dat jij een toegevoegde waarde biedt en daarom een hoger salaris dubbel en dwars waard bent. Met de juiste argumenten over jouw kennis en ervaring sta je sterk in de onderhandeling. Vermijd persoonlijke argumenten, zoals je financiële situatie.

4. Neem de tijd om te beslissen

Je hoeft niet meteen te beslissen of je een aanbod aanneemt. Geef bij je potentiele werkgever aan dat je even de tijd nodig hebt om erover na te denken. Het is heel normaal om er een nachtje over te slapen en de volgende dag je beslissing te nemen.

5. Niet te vergeten: de secundaire arbeidsvoorwaarden

Het brutoloon is niet het enige waar je over kunt onderhandelen. Er zijn natuurlijk nog andere voorwaarden waar jij je voordeel uithaalt. Dat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden. Krijg je een reiskostenvergoeding of komen deze kosten bij jou te liggen? Krijg je een auto van de zaak, goede pensioenregeling, telefoon, extra vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden, bonussen of een dertiende maand? Dan zijn dit de extra’s die een lager loon acceptabel maken. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden dus zeker niet tijdens je salarisonderhandeling.

Alles over de secundaire arbeidsvoorwaarden

2 min. leestijd 9 januari 2018

Op zoek naar je eerste baan?

Wees flexibel tijdens je salarisonderhandeling. Je kunt als starter niet altijd het hoogst haalbare salaris eruit slepen. En het gaat natuurlijk ook niet alleen om het salaris. Het is bij je eerste baan belangrijk dat je veel kunt leren. Meer werkervaring krijgt. Dat er doorgroeimogelijkheden zijn. En dat je in de juiste functie aan de slag gaat. Staar je daarom niet blind op de hoogte van het salaris.

Heb je nog vragen over jouw zoektocht naar je eerste baan en wil je graag weten hoe jij je het best kunt voorbereiden op sollicitatiegesprekken? Lees dan meer artikelen in het thema solliciteren.