Projecten

Je fiets stallen in de grootste fietsenstalling van de wereld

BAM

In 2017 kun je jouw fiets kwijt in de grootste fietsenstalling van de wereld. In Utrecht werkt de BAM momenteel aan de fietsenstalling Stationsplein Oost. Op het moment is er in de stad een gebrek aan stallingsplaatsen voor fietsen. Dit leidt tot overvolle stallingen en fietsers zetten daarom hun vervoersmiddel op straat. Met de komst van de grote fietsenstalling wordt er ruimte gemaakt. En dit creëert ook mogelijkheden voor het maken van brede en groene straten. De stalling bevindt zich onder het plein van het nieuwe stationsplein oost. Het telt na realisatie drie verdiepingen. En er is ruimte voor 12.500 fietsen.

Professionals

Professionals

1

Vakgebieden

Vakgebieden

Civiele techniek

Soort project

Soort project

Nieuwbouw

Werken aan fietsenstalling Stationsplein Oost

De gemeente Utrecht is de opdrachtgever van dit project. De uitvoering is uitbesteed aan een combinatie van BAM Techniek en BAM Civiel. Om plaats te maken voor de fietsenstalling Stationsplein Oost is het voormalige taxiplatform gesloopt. En nu wordt er gewerkt aan de stalling en het grote plein waaronder de enorme fietsenstalling wordt gebouwd. Zodra het project gerealiseerd is, rijden fietsers onder het plein door om daar hun fiets te stallen. Vervolgens kunnen zij via de trap of lift direct het station in lopen.

Veiligheid voorop

De fietsenstalling Stationsplein Oost wordt de derde grote fietsenstalling om het centraal station van Utrecht. De andere twee zijn de Koopstalling en de Jaarbeurspleinstalling. Op de planning stond dat het eerste gedeelte van deze fietsenstalling medio 2016 gereed zou zijn. Dit bleek niet realiseerbaar te zijn. De voltooiing is daarom met een jaar opgeschoven. Een tegenslag, maar zo kan er wel een veiliger en gebruikersvriendelijker project gegarandeerd worden. En door dit uitstel komen er tijdens de eerste oplevering 7.000 plekken beschikbaar in plaats van de geplande 4.500.

Inrichting van fietsenstalling Stationsplein Oost

Er zijn inmiddels antraciet betonnen trompetkolommen gestort, waar stalen kolommen op gemonteerd gaan worden. Hierop wordt het luchtkussendak bevestigd met 49 luchtkussens en prefab stalen elementen. Verder wordt er gewerkt aan het fietspad, hellingbanen tussen de verdiepingen, trappen en een servicepunt. En ook rondom de stalling vinden er tot en met 2018 werkzaamheden plaats aan gebouwen op het stationsplein. Hier komen onder andere kleine winkels en horecagelegenheden.

Wat doet Voort?

Van het meedenken over de voorbereiding van dit grote project tot het monitoren van de voortgang tijdens de bouw. De professional van Voort draagt zijn steentje bij in de voorbereidingsfase en realisatiefase van de fietsenstalling Stationsplein Oost. De complete afronding van de fietsenstalling staat gepland voor 2018.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Lees meer