Projecten

Sneller in het centrum via de Dafne Schippersbrug

STRABAG

Sinds het voorjaar van 2016 wordt er gewerkt aan de Dafne Schippersbrug. Deze nieuwe fiets- en voetgangersbrug wordt over het Amsterdam-Rijnkanaal geplaatst. Dit zorgt voor een snelle verbinding tussen Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht. In 2015 is er gestemd voor een naam. Aan het einde van datzelfde jaar werd onthuld dat de fietsbrug vernoemd wordt naar Utrecht’s eigen atlete Dafne Schippers.

Professionals

Professionals

1

Vakgebieden

Vakgebieden

Civiele techniek

Soort project

Soort project

Nieuwbouw

Sneller en veiliger het centrum bereiken

Het doel van de Dafne Schippersbrug is om de wijken Leidsche Rijn en Oog in Al met elkaar te verbinden. Gemeente Utrecht stelde Ippel Civiele Betonbouw, onderdeel van STRABAG, aan voor de bouw. Na realisatie van het project steken fietsers en wandelaars niet alleen sneller het Amsterdam-Rijnkanaal over, maar ook veiliger.

De bouw van de brug zorgt voor weinig verkeersoverlast. Alleen wandelaars moeten er rekening mee houden dat het voetpad langs het kanaal is afgesloten. En ze het tijdelijke voetpad moeten gebruiken.

Het unieke bouwwerk van de Dafne Schippersbrug

De bouwconstructie maakt de brug uniek. De Dafne Schippersbrug wordt 100 meter lang. Het dek hangt 9 meter boven water. En het hoogste punt van de brug steekt bijna 35 meter boven het water  uit. Ook is het bijzonder dat het fiets- en wandelpad aan de kant van het centrum landt op het dak van de nieuwe openbare basisschool Oog in Al. Om de route en het gebouw een te maken, wordt de brug langs de school geleid.

Wat doet Voort?

De professional van Voort is bezig geweest met de voorbereiding van de bouw. En houdt toezicht op de aansluiting op de brug. Geen gemakkelijk klus. Aan de start van het project werd de bouw al met vier maanden vertraagd. Ook in oktober werden de werkzaamheden weer tijdelijk stilgelegd. Ditmaal vanwege problemen met de kabels. Dankzij een oplossingsgerichte aanpak bleef de bouw op schema. En werden de brugdelen volgens planning ingevaren en ingehesen.

De verwachting is dat de Dafne Schippersbrug aan het einde van 2016 klaar is.