Blog

Waarom kiezen voor het programma Mechatronics systems design?

4 min. leestijd 15 juni 2018

Vanaf september start er een gloednieuw Jong professional programma: Mechatronics systems design. Dit programma is opgezet in samenwerking met de Mechatronics Academy en High Tech Institute. Daarom spraken wij Adrian Rankers – één van de grondleggers van de Mechatronics Academy. We vroegen hem alles over hemzelf en het nieuwe programma.

Wie is Adrian Rankers?

Zelf heeft hij een rijke geschiedenis in de mechatronica. Zo is hij als mechanical engineer afgestudeerd aan de TU Delft. Daarna is hij aan de slag gegaan bij het Philips Center for Technology (CFT) als technoloog op het gebied van machine dynamica en modelvorming van geregelde servo systemen. Hij heeft gewerkt aan veel precisie technologie, zoals de optical disc (CD, DVD, BlueRay), electronen microskopie (nu FEI Thermo Fisher), die-bonders en wirebonders (nu Nexperia), SMD component mounters (nu Kulicke & Soffa) en uiteraard de lithographiemachines van ASML.

Leuk feitje: Adrian heeft zijn verworven inzichten vertaald naar een proefschrift genaamd ‘Machine Dynamics in Mechatronic Systems – an engineering approach’.

Het ontstaan van de Mechatronics Academy

Adrian heeft verschillende functies bekleed binnen Philips CFT (en de opvolgers ervan) en bij Philips Electronic Manufacturing Technology, zowel in de pure techniek als ook technisch management.. Philips CFT was een belangrijke technische ontwikkelpartner voor ASML, dus heeft hij ook het nodige ontwikkelwerk voor de lithographie machines van ASML verricht. Maar waarom heeft hij de stap gezet naar de oprichting van de Mechatronics Academy?

“Door een samenloop van omstandigheden dreigden de Mechatronica trainingen binnen Philips CFT te verdwijnen,” vertelt Adrian. “Zo ontstond de kans om zelf actief te worden in het veld van high-end technische trainingen. Van bijles geven tot tennistraining, lesgeven heeft op de één of andere manier altijd al bij mij in het bloed gezeten. Samen met prof. Jan van Eijk en prof. Maarten Steinbuch heb ik de Mechatronics Academy opgericht. Momenteel bestaat het aanbod uit 15 trainingen, waarbij we aan de inhoudelijke kant samenwerken met zo’n 30 experts uit het netwerk en aan de sales kant met High Tech Institute.”

Ben je benieuwd naar het aanbod van de Mechatronics Academy?

Bekijk alle trainingen uit het aanbod op de website!

De trainers van het programma

De trainingen van het Jong professional programma Mechatronics systems design worden opgepakt door de experts van de Mechatronics Academy. Deze bekwame trainers zijn allemaal academisch geschoold en hebben ruim 25 jaar relevante ervaring in de high-end industrie bij toonaangevende bedrijven, zoals Philips of ASML. Ze zijn ook allemaal actief in het precision engineering eco-systeem.

Adrian: “De trainers delen hun verschillende ervaringen uit de diverse applicatiegebieden. Door iedere trainingsdag twee verschillende docenten in te zetten, wordt er extra dynamiek aan de dag gegeven en kunnen de jong professionals profiteren van twee verschillende leerstijlen.”

Hoe is het programma mechatronics opgesteld?

Met een mooi voorbeeld weet Adrian toe te lichten hoe het nieuwe Jong professional programma opgesteld is. “Ik gebruik altijd het voorbeeld van de automatische garagedeur, die je bij thuiskomst via je mobiel wilt kunnen openen. Als je dit wilt realiseren, moet je uit verschillende domeinen bestaande deeloplossingen integreren. Je pakt een beetje basis mechanica, basis electronica en wellicht gebruik je een Arduino systeem waarop je een code programmeert. Eén handige én breed opgeleide mechatroon kan zo’n project waarschijnlijk prima in zijn eentje oplossen, maar dit geldt niet voor alle projecten. Bij complexe machines bijvoorbeeld komt er een hoop meer bij kijken.”

Hoe werkt dit dan bij complexe machines? “In het geval van complexe machines zoals die van ASML heb je te maken met veel deelaspecten die de machine nauwkeurigheid beïnvloeden,” legt Adrian uit. “Voor deze deelaspecten heb je topexperts nodig, omdat er vaak nog fundamentele uitvindingen gedaan moeten worden. Echter gaat het er uiteindelijk om op systeem niveau de specificaties te halen en daarvoor is veel samenwerking tussen deze experts nodig om de juiste afwegingen te maken. Maar ze moeten dan wel de taal, oplossingen en problemen uit de andere disciplines in voldoende mate begrijpen. Dat kenmerkt ook de moderne T-shaped professional.”

quote

Tegenwoordig wordt er zelfs al gesproken van π-shaped professional. Die is gespecialiseerd in niet één maar twéé disciplines.

Het boek ‘The Design of High Performance Mechatronics’

Tijdens het Jong professional programma wordt er gebruik gemaakt van het boek ‘The Design of High Performance Mechatronics’. Maar hoe is dit boek tot stand gekomen?

“Hoofdauteur Rob Munnig Schmidt is na zijn benoeming tot hoogleraar Advanced Mechatronics aan de TU Delft aan de slag gegaan met dit boekwerk. Hierin staan de gemeenschappelijke leerervaringen, die zijn opgedaan binnen projecten van Philips (compact disc) en ASML (waferstepper/scanner). Deze twee applicatiegebieden zijn initieel de drijvende kracht geweest in de ontwikkeling van het kennisveld Precisie Mechatronica in Nederland.”

Wat biedt het boek voor toegevoegde waarde binnen het Jong professional programma? “Het bundelt een gemeenschappelijk way-of-thinking die diep verankerd is in het Nederlandse eco-systeem van precision engineering, en helpt jong professionals om hun leercurve sneller te doorlopen.”

Wat is het voordeel van het programma?

Door een baan te combineren met het Jong professional programma Mechatronics systems design kunnen starters zich op snelle wijze technisch ontwikkelen. Maar wat denkt Adrian hierover? “Door de ervaringen en inzichten van ons – oude rotten in het vakgebied – kunnen ze snel vooruit in hun loopbaan. Maar zo kunnen ze ook leren van onze fouten en natuurlijk hun eigen fouten maken. Van dat laatste leer je immers het meest.”

Ben jij benieuwd geworden naar het nieuwe programma? Lees hier alles over het Jong professional programma Mechatronics systems design of download de brochure voor alle praktische informatie.