TVVL luchtbehandeling- en klimaattechniek

Groei verder met een post-hbo-opleiding op onze kosten

Download brochure

 • TEG Multisite Sites
 • Voort
 • Ontwikkeling
 • Opleidingen
 • Algemeen
 • TVVL luchtbehandeling en klimaattechniek
 • Is de opleiding TVVL luchtbehandeling- en klimaattechniek iets voor jou?

  Jij hebt zin je te verdiepen in slimme, comfortabele en energie-efficiënte gebouwen. Dat treft. Specialisten die zich bezighouden met de verduurzaming van kantoor-en utiliteitsgebouwen zijn hard nodig. Daar komt de luchtbehandelings- en klimaattechniek bij kijken. 

  Nieuwe technieken

  De eisen aan gebouwen worden steeds hoger. Denk aan een gezond binnenklimaat, de energietransitie, gebouwautomatisering en slimme regelingen. Nieuwe technieken volgen elkaar in rap tempo op, zoals warmtepompen en warmte koudeopslag. Complex, maar superinteressant!  

  In 1,5 jaar een specialist

  Bij Voort krijg je de kans een specialist in klimaatinstallaties en HVAC te worden. In slechts 1,5 jaar. Ga jij versneld je ambities waarmaken en doorgroeien in de installatietechniek? 

  Solliciteer direct

  Diploma en toekomst

  Gedegen kennis van HVAC, klimaat- en leidingwaterinstallaties? Check. Je krijgt alle handvatten om je te specialiseren. Van werktuigkundige ontwerpberekeningen opstellen tot weloverwogen systeemkeuzes maken.

  Na het afronden van elke module ontvang je een erkent TVVL certificaat. De laatste module behaald? Dan heb jij een toonaangevend post-hbo-diploma in handen. Dat geeft jou een hoge marktwaarde. Met dit diploma kan je aan de slag als tekenaar, engineer, werkvoorbereider, calculator, BIM-modelleur, HVAC engineer, ontwerper, adviseur of projectleider in de luchtbehandelings- en klimaattechniek.  

  Voor wie?

  Je hebt een installatietechnische of werktuigkundige achtergrond op mbo, hbo of universitair niveau. Afhankelijk van je basisniveau volg je eerst een instroommodule om je kennis van wiskunde en natuurkunde bij te spijkeren. Zowel starters als meer ervaren professionals kunnen deelnemen aan deze opleiding. Je doet specialistische kennis op die je direct kan toepassen in je werk.  

  Heb je een achtergrond in een andere technische richting? Dan kan jij je met deze opleiding omscholen naar de installatietechniek.  

  Je hebt de drive om 1,5 jaar te studeren naast je werk. Gemiddeld heb je om de week één lesdag van 14 tot 21.30 uur. Tijdens deze lesdag betaalt Voort je normale werkuren door en wordt er gezorgd voor een goede maaltijd. In totaal bedraagt de opleiding 24 lesdagen. Het is belangrijk dat je tijd reserveert om de lessen voor te bereiden.  

  "Deze opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik mijzelf de verschillende aspecten van de installatietechniek snel eigen wist te maken. Dankzij de goede balans - en koppeling - tussen theoretische en praktijkgerichte kennis heb ik een vliegende start kunnen maken in mijn rol als Engineer Calculator W."
  Roel Keune

  Volledig betaalde opleiding

  Je volgt de post-hbo opleiding TVVL luchtbehandeling- en klimaattechniek op onze kosten. Je komt bij Voort in dienst. En studeert naast je baan bij een van onze opdrachtgevers. Zo combineer je theorie met praktijk.  

  Wij hebben samen met TVVL een programma ontwikkeld dat echt aansluit bij de behoefte in de installatietechniek. Hiermee word jij de volwaardige professional die je wilt zijn. 

  Technische modules

  Module 1 - Toegepaste wis- en natuurkunde

  Je start met module 1 om je wis- en natuurkunde op het juiste niveau te krijgen. Aan de hand van de leerstof en praktijkvoorbeelden krijg jij meer inzicht in de benodigde rekenvaardigheden voor werktuigkundige installaties. Online en 1 contactdag

  Module 2 - Basis W

  Na module 1 ga je aan de slag met module 2, waarin je de basis van werktuigkundige berekeningen legt. Ga aan de slag met de hoofdthema’s leidingwaterinstallaties (5 dagen) en de basis van klimaatinstallaties (3 dagen) Basis Klimaatinstallaties (certificaat) de klimaatinstallatie mollier h/x-diagram basisklimaatberekeningen praktijkdag rekenen met Mollier h/x Leidingwaterinstallaties (certificaat) regelgeving, normen en richtlijnen dimensionering van koud- en warmwaterleidingen selectie van benodigde appendages dimensioneren van drukverhogingsinstallaties dimensionering van warmtapwater opwekking dimensionering van circulatiesystemen Totaal 8 lesdagen en 1 afsluitende toets (leidingwaterinstallatie)

  Module 3 - phbo opleiding Luchtbehandelingtechniek

  Deelcertificaten binnen? Dan ga jij je verder verdiepen met module 3 en breng je jouw kennis naar het volgende niveau. De volgende onderwerpen komen aan bod: grondbeginselen psychometrie en het Mollier h/x-diagram warmte en koude behoefte luchtbehandelingssystemen en toepassingen systeemkeuze dimensioneren luchtkanalen luchtverdeling luchtbehandelingskast componenten koudeproductie warmteproductie regeltechniek hydraulische schakelingen inregelen meet- en regeltechniek geluid in technische installaties 15 Lesdagen en afsluitende phbo examen

  test

  test

  test

  test

  test

  test

  Nooit uitgeleerd met de Voort Academy

  Bij Voort kan jij je continu blijven ontwikkelen. Daarom hebben we de Voort Academy. Zodat jij verder kan groeien. Naast je talentprogramma of opleiding mag je elk jaar drie extra trainingen kosteloos volgen in de Voort Academy. Er is een uitgebreid trainingsaanbod bestaande uit technische en persoonlijke trainingen.

  Kies drie extra trainingen uit de Voort Academy

  De Voort Academy

  Hoe werkt het?

  De technische trainingen vergroten je vakinhoudelijke kennis. De persoonlijke trainingen ontwikkelen jouw vaardigheden. Ieder jaar verbeteren we het aanbod van de trainingen aan de hand van recente ontwikkelingen in het vakgebied. Als professional van Voort mag je ieder jaar kosteloos drie trainingen van de Voort Academy volgen. Alleen je uren en reiskosten worden niet vergoed. De trainingen zijn inclusief bewijs van deelname, trainingsmateriaal en catering. De trainingen vinden plaats op de Voort trainingslocaties in Zwolle, Heerenveen, Utrecht of Weert. Alle locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto.

  Uit welke technische trainingen kan ik kiezen?

  Solibri Beng Circulair bouwen AutoCAD FME basis Risicomanagement Integrale projectbeheersing Python UAV-GC NEN1010 basis en nog veel meer…

  Uit welke persoonlijke trainingen kan ik kiezen?

  Zakelijk schrijven Adviesvaardigheden Assertief optreden Mindmapping Overtuigend communiceren Presteren onder druk Situationeel leidinggeven Timemanagement Krachtig leiderschap Stakeholdermanagement En nog veel meer…

  Start met de opleiding

  Om je beter te leren kennen, nodigen we je uit voor een vrijblijvend gesprek. Vervolgens bekijken we tijdens een tweede gesprek waarom juist jij geschikt bent voor de opleiding. Je krijgt daarvoor een carrièretest van ons. De uitslag bespreken we direct tijdens het gesprek. Zo bepalen we jouw persoonlijke profiel. Voelt het vanuit beide kanten goed? Dan start jij met je nieuwe baan bij Voort en de opleiding.