Blog

Dromen waarmaken: de weg naar expeditieleider

2 min. leestijd 22 april 2019

Tim Jak is werkzaam bij de afdeling Geo van Cobra adviseurs en was voor zijn werk op de Geobuzz beurs. Op de beurs heeft Tim meegedaan aan onze winactie om €1000,- te winnen om te doen waar hij blij van wordt. Zijn droom? Expeditieleider worden! Maar, daarvoor heeft Tim zijn ‘Powerboat certificaat’ nodig.

Powerboat certificaat

Om expeditieleider te worden heb je een RYA Level 2 Powerboat vaaropleiding nodig. De RYA Powerboat Level 2 cursus leert je een snelle motorboot te besturen tot 10 meter. De cursus biedt de praktische vaardigheden en theoretische kennis die nodig zijn om met een snelle motorboot veilig te kunnen varen. Tim vertelt over de cursus: “Je leert bijvoorbeeld de ‘man overboord’, waarbij we snel moesten keren en de boei uit het water moesten halen. En we moesten aanmeren zonder de boot hard tegen de kant aan te botsen.” Hoe dat ging? Dat zie je hieronder.

Het aanmeren

quote

Tim: "Het leukste aan de cursus vond ik vol gas op zee!"

De MOB (man over boord)

Wat doet een expeditieleider?

Een aantal jaar geleden was Tim zelf op reis en mocht met een expeditie mee. Tim werd zo enthousiast van de expeditie en het varen dat hij toen besloot: “Dit wil ik zelf gaan doen!” Tim vertelt verder: “De expeditieleider gaat mee op een cruise naar de Noord- of Zuidpool. Vaak geeft de expeditieleider op het schip van te voren een presentatie. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming kunnen mensen met ‘RIB-boten OF Zodiac boten’ naar het land varen. Naast het besturen van de boot, is de expeditieleider op het land ook een gids.”

Tips van Tim

Tijdens de cursus heeft Tim zijn eerste contacten opgedaan om ook echt expeditieleider te worden. Verder heeft hij praktische tips gekregen voor wanneer hij op expeditie gaat. Die lees je hieronder.

  • Let op stromingen en de stroomsnelheid.
  • Let op ijsschotsen.
  • Wees extra voorzichtig, je hebt de verantwoordelijkheid over veel mensen aan boord en je bent ver weg van hulpdiensten.