Blog

Zo ervaren professionals bij BAM de coronacrisis

7 min. leestijd 14 mei 2020

Voort koppelt al jaren technische toppers aan bouwconcern BAM. Daar werken zij aan de toekomst met innovatieve en duurzame projecten in de bouwkunde, civiele techniek en installatietechniek. Hoe vergaat het deze professionals op hun (buiten)werk in tijden van corona?

Het verhaal van Jerry: contactloos monteren

Jerry is uitvoerder voor het project slimme meters bij BAM. Dat betekent in huizen de traditionele elektra- en gasmeters vervangen door slimme meters die op afstand uitgelezen kunnen worden. Zo kan netbeheerder Liander makkelijker netbelasting berekenen en het net aanpassen naar gebruik.

Als uitvoerder heeft Jerry de leiding over het project in zijn kavels (ofwel regio’s) en stuurt hij de monteurs aan.

Wat doet een uitvoerder?

17 januari 2017

Per direct stoppen

Op 17 maart moesten monteurs dankzij corona stoppen met de werkzaamheden. Jerry is verantwoordelijk voor twee aparte kavels en klom direct in de telefoon om zijn team van monteurs op de hoogte te brengen. Zij moesten hun iPad en meters die in de bus lagen inleveren. Jerry is die ook bij verschillende mensen gaan ophalen.

Monteurs hadden natuurlijk vele vragen over het vervolg, maar de werkstop was voor hen geen verrassing. Zij werken tenslotte bij mensen thuis en lopen meer kans op besmetting.

Hoe verder?

In de dagen die volgden waren Jerry en collega’s druk met de teruggekomen voorraad inventariseren, die zorgvuldig geteld moest worden. Dit was ook meteen een mooi moment om alle iPads te updaten.

quote

Met elke monteur heeft Jerry telefonisch gesproken of ze wel of niet wilden starten. 90% had geen twijfel.

Via Teams werd regelmatig een videocall belegd over het verloop van de crisis. De vragen van de monteurs moesten zo snel mogelijk beantwoord worden. Op welke manier konden monteurs het werk hervatten, aan welke voorwaarden moest worden voldaan en wat voor werkinstructies moesten er komen?

Weer aan het werk

De uitvoerders hielden ondertussen contact met de monteurs via de groepsapp, die stonden te trappelen om weer aan het werk te gaan. Begin april werd dit mogelijk gemaakt. Monteurs kregen duidelijke instructies, reinigingsdoekjes, handschoenen en handgel.

Met elke monteur heeft Jerry telefonisch gesproken of ze wel of niet wilden starten. 90% had geen twijfel. Hij ontving steeds een groepje van 3 monteurs om samen de werkinstructies voor contactloos monteren door te nemen. Iedereen houdt zich daaraan. Bij bewoners die in de risicogroep vallen, wordt de installatie van slimme meters voorlopig overgeslagen.

Lege wegen

Normaal werkt Jerry twee dagen op de BAM-locatie in Flevoland en drie dagen in Zuid-Holland. Nu was thuiswerken een feit, maar ging hij af en toe nog wel naar de magazijnlocaties om zaken te controleren of op te halen. Er was een dag dat hij op de weg meer vrachtwagens zag dan gewone personenauto’s, een rare gewaarwording.

Zo ervaren trainees in de techniek de coronacrisis

9 min. leestijd 30 april 2020

Het verhaal van Juliette: op afstand werken en studeren

Juliette ontwerpt tijdelijke verkeersmaatregelen op de afdeling Infra Verkeerstechniek bij BAM. Daarnaast volgt ze de deeltijdstudie Tuin- en Landschapsinrichting. Een interessante baan gecombineerd met een leerzame studie!

Toen ze in december startte bij BAM, wist ze nog weinig af van verkeersmaatregelen. Gelukkig werd ze goed ingewerkt en hielpen de collega’s uit de tekenkamer haar aan goede basiskennis.

Bij BAM bouwen aan de toekomst?

Laat ons de perfecte baan voor jou vinden.

Als eerste in quarantaine

Toen Brabant als eerste provincie coronamaatregelen toepaste, werd duidelijk dat Juliette de komende tijd niet meer op kantoor hoefde te verschijnen. Met het voorgevoel dat het thuiswerkbeleid voor langere tijd zou gelden, nam ze haar twee computerschermen mee en creëerde een fijne werkplek bij haar ouders.

Vragen stellen

Bijna twee maanden later zit ze daar nog steeds. Dat heeft zeker z’n voordelen: goede koffie en minder uren in haar Volkswagen Up. Helaas zijn de nadelen wel wat groter. Naast dat Juliette de gezelligheid van collega’s mist, mist ze vooral hun kennis. Een snelle vraag over een Autocad-probleem of ingewikkelde vraag over een omleiding stelt ze minder vaak of spaart ze op. Ze kijkt er dan ook naar uit weer op kantoor te kunnen starten.

Studieproblemen

Het coronavirus raakt ook haar studie. Op afstand feedback krijgen op individuele ontwerpen is al lastig, laat staan op afstand het ontwerp maken in groepsverband en dan ook nog eens feedback verwachten van de docent. En laat afgelopen periode nou net vol zitten met interactieve groepsopdrachten. Bij Juliette in de groep is dit na veel Skypevergaderingen en een goede taakverdeling gelukkig helemaal goed gekomen.

quote

Voor een afsluitende plantentoets moet Juliette 300 beplantingssoorten herkennen en omschrijven.

Afstuderen of niet?

Fysiek les zit er waarschijnlijk heel het collegejaar niet meer in. Juliettes vrijdagen staan komende tijd gepland achter de laptop waar ze digitaal les volg. Net is ze gestart met de laatste periode en opdrachten voor haar afstuderen. Een hele uitdaging. Zo moet ze voor een afsluitende plantentoets 300 beplantingssoorten herkennen en omschrijven.

De uitgebreide lessen die normaal in de assortimentstuin plaatsvinden, worden nu in een PowerPoint toegestuurd. Door corona helaas geen docent die bij de desbetreffende boom verteld over de groeiwijze, vorm van het blad of de hoogte.

Minder stageplekken

Daarnaast moet ze stage lopen. Op dit moment kunnen bedrijven geen of minder stagiairs begeleiden. Dat maakt het lastig om een stage naar wens te zoeken. Juliëtte weet zeker dat ze uiteindelijk wel iets vindt en haar studie gaat halen. Misschien met iets vertraging, dat is ook geen ramp. Het belangrijkste in deze situatie is dat zijzelf en iedereen om haar heen nog gezond is en blijft!

Ook werken bij BAM?

Wil jij bij BAM aan de slag en ondertussen werken aan jouw ontwikkeling? Dat kan bij Voort met persoonlijke begeleiding en keuze uit verschillende trainingen en opleidingen. Ook kun je jouw baan bij BAM combineren met een traineeship waarbij jij razendsnel een specialist wordt en wij je opleiding betalen.