Blog

Zo ervaren energietechneuten de coronacrisis

5 min. leestijd 4 juni 2020

De energievoorziening moet doorgaan. Coronacrisis of niet. Maar wat betekent dit voor professionals in de energietechniek? Wij vroegen het! Wat denk jij, werkt iedereen thuis of gaat het werk op locatie gewoon door?

De ladder op

Kadir startte vlak voor de lockdown als projectcoördinator voor een telecomproject. Een mooie opstap na eerdere ervaring als werkvoorbereider en planner. Hij kan op locatie werken met zijn negen collega’s. Een deel van het werk vindt buiten plaats en er is voldoende afstand mogelijk.

Het werk is heel afwisselend. Hoewel hij pas kort aan de slag is, heeft Kadir zich al goed kunnen inwerken in de systemen en processen. Zijn eerdere werkervaring en eigen bedrijf naast zijn baan helpen daarin enorm.

In september start Kadir ook met een opleiding via Voort. Gedurende de afgelopen weken heeft zijn consultant geregeld contact met hem opgenomen, wat hij erg op prijs stelt. De samenwerking met Voort verloopt dan ook prima.

Wat doet een projectcoördinator?

2 min. leestijd 6 februari 2019

Klanten over de hele wereld

Nick is lay-out engineer bij een bedrijf in de pluimveeverwerking. Daarmee ondersteunt hij het hele project van ontwerp en machinebouw tot uiteindelijke realisatie van slachthuizen. Hij werkt voor klanten over de hele wereld. Van Thailand tot Tunesië. Hun specifieke eisen maken het mooi en gevarieerd werk.

Momenteel werkt Nick vooral thuis. Daar is hij productief, want er is minder afleiding. Een lay-out doornemen is wel iets lastiger nu. Normaal gaat dat met een originele print. Nu door een scherm op afstand te delen. Ook 3D-tekeningen maken is onhandiger. De internetverbinding is op kantoor sneller dan thuis en de lijntjes met collega’s zijn er korter. Hij kijkt er dan ook naar uit om binnenkort weer naar kantoor te kunnen.

Ook een nieuwe uitdaging in de energietechniek?

Bekijk de vacatures of laat ons een passende baan vinden.

Beeldscherm lenen

Als resourceplanner zorgt Patricia dat de onderhoudswerkzaamheden aan het hoogspanningsnetwerk worden ingepland en de juiste techneuten het werk verrichten. Het werk aan het netwerk bestaat uit drie onderdelen. Voor elk onderdeel worden zestien specialisten ingepland.

Patricia werkt nu tijdelijk vanuit huis. Het overleg met de andere planners gaat vooral via telefoon en Facetime. Toen de quarantaine begon had ze nog geen thuiswerkplek. Ze werkt afwisselend aan de keukentafel of op zolder. Van Voort kon ze gelukkig een extra beeldscherm lenen, dat maakt het plannen een stuk eenvoudiger.

Met twee jonge kinderen thuis is het wel wat onrustig en lastiger om de concentratie vast te houden. Patricia kijkt daarom uit naar het moment dat ze weer naar kantoor kan. Ook voor de leuke contacten met de collega’s.

Gezelligheid op afstand

Max werkt sinds februari bij een opdrachtgever die warmtenetten aanlegt. De restwarmte van fabrieken wordt gebruikt om water op te warmen in kolencentrales en elektriciteitscentrales. Als projectengineer bekijkt hij of warmtenetten mogelijk zijn en of het rendabel is bestaande installaties te vervangen. Max heeft een achtergrond in de technische natuurkunde.

Momenteel werkt hij thuis. Gelukkig is er voldoende te doen en kan hij thuis zeker zo productief werken als op kantoor. Ook komt hij op locatie bij projecten. Als zijn concentratie thuis even wegzakt, gaat hij een korte wandeling maken. Goede tip! Van een pubquiz tot virtuele koffiemomenten: zijn opdrachtgever zorgt ervoor dat collega’s het leuk met elkaar hebben op afstand.

Max ontwikkelt zich graag en kijkt enorm uit naar de trainingen persoonlijke vaardigheden via Voort die in september starten.

quote

Het doel is iedereen van het gas af te halen.

Naar locatie voor overleg

Ook Achraf startte vlak voor de lockdown als projectmanager. Hij heeft welgeteld één week op kantoor gewerkt en daarna vanuit huis. Met collega’s overlegt hij via Teams. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor de warmteleidingen in een stadsdeel. Het doel is iedereen van het gas af te halen.

Hij kan goed thuiswerken met een eigen werkplek op zolder. Met drie kinderen was online les wel even wennen. Inmiddels gaan de kinderen weer voor de helft naar school. Zelf zou Achraf ook dolgraag naar kantoor willen. Het uitgangspunt bij zijn opdrachtgever is echter om thuis te werken tot 1 september. Hij gaat wel zo veel mogelijk naar locatie voor overleg met aannemers. Zijn projecten zijn vlakbij huis, dus dat treft!

Voordelen van thuiswerken

Als tekenaar in de techniek tekent Simone alle leidingen en kabels in voor een energieprovider. In september is ze al twee jaar via Voort aan het werk. Op dit moment vanuit huis. Over het algemeen gaat dat prima. Natuurlijk zijn er weleens mindere dagen, maar haar opdrachtgever organiseert zowel formeel als informeel onderling contact. Zo blijft de samenwerking goed.

Het thuiswerken biedt absoluut voordelen. Zo worden rapportages beter en overzichtelijker gedeeld. Er wordt meer in teams gewerkt. Nadeel is wel dat Simone de uitvoerders minder vaak spreekt. Op kantoor kon dat informeel in de wandelgangen. Ook merkt ze dat afschakelen wat lastiger is.

De perfecte baan in de energietechniek

Zoek jij een nieuwe baan of traineeship in de energietechniek? Bekijk direct de vacatures of laat ons een baan voor jou vinden. Volg de webinar en laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden. Want die zijn er volop! Ook nu.