Blog

Zo ervaren bouw- en installatietechneuten de coronacrisis

7 min. leestijd 19 mei 2020

De B&I-sector werkt overwegend op locatie. Buiten of binnenshuis. De impact van corona is dan ook groot. Wat denk jij, staan projecten on hold of gaat het werk toch gewoon door – met extra maatregelen?

Werkdag van zes uur

Harrie is uitvoerder in de bouw sinds december. Bij een aannemer werkt hij aan energetische voorzieningen in appartementen. Het binnendeel ligt stil sinds corona. In de kleine ruimtes is anderhalve meter afstand niet mogelijk. Gelukkig is er buiten ook van alles te doen. Denk aan bergingen en gevels isoleren. En gevels repareren, reinigen en schilderen.

Als uitvoerder is Harrie altijd op locatie aan het werk. Hij is de ogen en oren tijdens de bouw: is de kwaliteit gehaald, klopt de planning, zijn alle spullen besteld? Dat kan niet op afstand. Wel zijn er maatregelen genomen. Zo zijn er minder  medewerkers tegelijkertijd aan het werk om het besmettingsgevaar te verkleinen. Hierdoor is iedereen teruggegaan naar een werkdag van zes uur in twee ploegen.

Wat doet een uitvoerder?

17 januari 2017

Werken en leren combineren

Jory is 3D modelleur. Hij genereert technische tekeningen die gebruikt worden voor constructieberekeningen. Momenteel werkt hij aan een Gronings aardbevingsproject. Hij maakt 3D modellen van schade aan woningen en bouwt deze zo virtueel na. Een constructeur maakt vervolgens berekeningen voor eventuele versterkingen.

Inmiddels werkt Jory bijna een jaar via Voort. Omdat zijn opdrachtgever in deze tijd geen nieuwe mensen mag aannemen, blijft hij langer gedetacheerd. Dat bevalt prima. Momenteel werkt hij thuis. Hij had vanuit zijn studie Master Architecture Building & Planning al een hele set-up thuis. Dat maakte de overschakeling een stuk makkelijker. Petje af, want hij combineert een fulltime baan met zijn studie én een tijdelijke krantenwijk om zijn schoonvader uit de brand te helpen. Wat een held!

Starten tijdens corona

Werkvoorbereider Martijn begon op 1 april met zijn nieuwe baan. Midden in coronatijd dus. De eerste dagen kon hij op kantoor ingewerkt worden. Zo kreeg hij toch uitleg over systemen en processen. Ook heeft hij twee buddy’s die hem helpen bij het inwerken, wat erg fijn is.

Martijn zit op renovatieprojecten in de woningbouw. Bouwlieden moeten daarvoor bij bewoners over de vloer komen. In het begin van de crisis wilden veel mensen dit niet. Inmiddels is de ergste paniek voorbij en neemt het werk weer toe. Martijn werkt ongeveer twee dagen op kantoor en drie dagen thuis. De opdrachtgever is druk bezig het kantoor coronaproof in te richten.

Inmiddels is Martijn ook tijdelijk aangehaakt bij een projectteam voor 210 nieuwbouwappartementen. Heel gaaf, want hij wil zich graag verbreden.

Ook een nieuwe uitdaging in de B&I?

Bekijk de vacatures of laat ons een passende baan vinden.

Zeven opties om uit te kiezen

Gerrit is programmeur bouwkunde. Hij werkt drie dagen via Voort en twee dagen als ZZP’er. Zijn werkt houdt in dat hij plug-ins voor Tekla, Revit en soms Autocad programmeert. Die automatisering maakt het leven van modelleurs een stuk makkelijker.

Hij heeft altijd al interesse gehad in computers. Na zijn studie Bouwkundige Vormgeving begon hij als Tekla-tekenaar van rijtjeswoningen. Vervolgens experimenteerde Gerrit met automatiseren. Een programmeur was geboren! Voort kwam met maar liefst zeven opties waaruit hij kon kiezen.

Sinds de corona-uitbraak werkt hij de hele week thuis. Zijn opdrachtgever gaat er goed mee om. Elke twee weken houdt de directie een webinar met een update en ruimte voor vragen. Ook sturen zij wekelijks een nieuwsbrief.

Organisatie leren kennen

Rob werkt als W Engineer bij zijn derde opdrachtgever via Voort. Op dit moment werkt hij vooral aan grotere woningbouwprojecten, scholen en bijzondere projecten. Hij was pas twee weken in dienst toen we allemaal thuis gingen werken. Gelukkig heeft zijn opdrachtgever daarvoor een goede infrastructuur. De overgang ging dan ook verrassend vlot en via videobellen onderhouden collega’s contact.

Wel leert hij zo vooral de directe collega’s kennen. Met overige collega’s is minder contact. De organisatie leren kennen is wel wat lastiger zo. Rob is vooral benieuwd hoe de samenleving weer gaat opstarten straks. Met anderhalf meter als norm zal het werken echt anders worden op kantoor of locatie.

quote

Een lamp gaat ook nu gewoon stuk.

Goed gevoel

Ivana werkt als Senior Coördinator Servicedesk op Schiphol sinds februari. Dat bevalt goed. Ze is verantwoordelijk voor alle storingen die in- en uitgaan: het complete pakket van storingen afhandelen en het Service Level Agreement (SLA) halen. Normaal is het erg druk op de luchthaven. Nu duidelijk veel rustiger. Het is wel makkelijker om een storingsronde te lopen, een lamp gaat ook nu stuk. Corona of niet. Vorige week handelde ze dan ook in twee dagen tijd nog gewoon 68 storingen af.

De balies zijn afgeschermd met plexiglas. De opdrachtgever zorgt voor persoonlijke beschermingsmiddelen, mondkapjes, handgels en dergelijke. En attendeert constant op veilig werken. Ivana werkt wel vaker thuis nu. Ze is er nuchter onder en kan met een goed gevoel aan het werk blijven met alle voorzorgsmaatregelen.

Perfecte match

Wesley is Wvb/Tekenaar en houdt zich vooral bezig met engineering. Daarnaast pakt hij ook projectondersteunend werk op. Hij is op dit moment met diverse projecten bezig, vooral op het gebied van railinfra. Denk aan elektra in fietsenstallingen, toiletten, stationsverlichting en lichtmasten langs het spoor. Hij zet het op tekening, een monteur voert het vervolgens uit.

Door corona is er weinig veranderd voor Wesley. Hij werkt nog op kantoor. Natuurlijk wel volgens alle voorschriften. Wesley zit erg goed op zijn plek. Hij heeft leuke collega’s en leuk werk. Hij was dan ook blij met de persoonlijkheidstest van Voort die hem deze richting op hielp. De match met de opdrachtgever klopte helemaal.

quote

Het is vreemd om ergens nieuw te starten en niemand een hand te kunnen geven.

Eigenaar van storingen

Ilja is Service Coördinator Installaties. Als een bewoner na oplevering van de woning een probleem heeft met bijvoorbeeld de warmtepomp, dan stuurt hij de monteurs aan. Ilja is eigenaar van het probleem tot deze is opgelost. Daarnaast bestelt hij onderdelen die nodig zijn om de storing te verhelpen.

Hij zou 1 april beginnen, maar vanwege corona werd dit uitgesteld naar 6 april. Het is een vreemde gewaarwording om ergens nieuw te starten en niemand een hand te kunnen geven. Ilja werkt wel 100% op kantoor. Een deel van de collega’s werkt thuis om ruimte te maken.

Voor Ilja is op kantoor werken het fijnst. Niet alleen vanwege zijn functie, maar ook vanwege de recente start. Er zijn allerlei manieren waarop bijvoorbeeld een warmtepomp afgemonteerd kan worden. Dat moet dus wel duidelijk zijn om een probleem op te lossen. Op kantoor is die informatie beter voorhanden dan thuis. Hij is ondanks de situatie toch erg blij met z’n nieuwe baan.

De perfecte baan in B&I

Zoek jij een nieuwe baan of traineeship in de bouw en installatie? Bekijk direct de vacatures of laat ons een baan voor jou vinden. Volg de webinar en laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden. Want die zijn er nog volop! Intakes en sollicitaties vinden gewoon online plaats.