Blog

Vijf tips om werkstress te voorkomen

3 min. leestijd 5 november 2019

In de week van 11 tot 15 november 2019 is het de Week van de Werkstress. Meer dan een miljoen Nederlanders loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Hoe zorg je ervoor dat gezonde werkdruk niet omslaat in ongezonde werkstress?

Stress is niet verkeerd, het maakt je alert. Maar van langdurige intensieve stress kun je ziek worden. Hieronder vind je vijf tips die je helpen om (werk)stress te voorkomen of te verminderen. Begin vandaag met een tip en kies er de komende tijd een paar bij. Langzaam je patroon veranderen is beter dan niets doen!

Tip 1: Maak plezier en lach

Lachen is gezond. En het vermindert stress. Heerlijk toch als je naast hard werken ook lekker kunt lachen met je collega’s? Dus ga op zoek naar deze momenten. Wie of wat maakt je aan het lachen, met wie of wat maak je plezier? En hoe kun je ervoor zorgen dat deze momenten vaker voorkomen?

Tip 2: Zorg voor ontspanning

Je kunt je accu alleen weer opladen als je kunt ontspannen. Plan vrije tijd en leuke dingen in je agenda. Durf je smartphone ’s avonds uit te zetten en je werk los te laten. Morgen is er weer een dag.

Tip 3: Slaap voldoende

Na een goede nacht slapen ben je energieker en kun je beter met problemen en uitdagingen omgaan. Probeer acht uur per nacht te slapen. Een vast dag-nachtritme en de avond rustig afbouwen helpen je hierbij. Zet een uur voordat je gaat slapen je televisie of mobiel uit.

Tip 4: Beweeg

Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen. Ga lekker naar buiten en concentreer je tijdens het bewegen zoveel mogelijk op de activiteit: Wat voel je? Wat zie je? En wat hoor je? Zo maak je je hoofd echt leeg.

Tip 5: Beperk het gebruik van alcohol, koffie, suiker en sigaretten

Alcohol, koffie, suiker en sigaretten geven je even een boost, maar op den duur verergeren ze je stress en veroorzaken ze gezondheidsrisico’s. Probeer daarom het gebruik van deze middelen zoveel mogelijk te beperken en probeer te stoppen met roken.

Blijf niet te lang met stressklachten rondlopen! Kun je je werk helemaal niet meer loslaten? Heb je al langere tijd klachten, zoals hoofd- of buikpijn en ben je oververmoeid? Dan is het tijd om hulp in te schakelen. Praat erover met je collega’s of ga naar de huisarts.