Blog

Op welke feestdagen ben je vrij?

1 min. leestijd 19 december 2019

Wist je dat 1 januari een officiële feestdag is in Nederland. Dat betekent dat het een verplichte vrije dag is waarop je gewoon krijgt doorbetaald. Maar dit is niet de enige feestdag waarop je vrij bent, en toch je salaris krijgt. Dit geldt voor meerdere dagen in het jaar. Om welke feestdagen gaat dit?

Vrij tijdens officiële feestdagen

In Nederland ben je (meestal) vrij tijdens officiële en/of nationale feestdagen. Hieronder vind je een overzicht van deze feestdagen, en de data waarop deze plaatsvinden in 2020. Valt de feestdag op een doordeweekse dag? Dan ben je vrij, en is je werkgever verplicht om je door te betalen.

Feestdag Datum (2020)
Nieuwjaarsdag woensdag 1 januari
1e Paasdag zondag 12 april
2e Paasdag maandag 13 april
Koningsdag maandag 27 april
Hemelvaartsdag donderdag 21 mei
1e Pinksterdag zondag 31 mei
2e Pinksterdag maandag 1 juni
1e Kerstdag vrijdag 25 december
2e Kerstdag zaterdag 26 december

Uitzonderingen op de regel

Maar Nederland kent nog een aantal officiële feestdagen, zoals Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag (5 mei). De meeste bedrijven geven je op deze dagen geen vrijaf. Voor 5 mei is het wel zo dat bij veel bedrijven één keer in de vijf jaar een vrije dag met doorbetaling van je loon wordt gegeven. Om te weten wanneer jij recht hebt op een vrije dag (met salarisbehoud) kun je het best de cao van het bedrijf nagaan.