Blog

De bouwvakvakantie gaat beginnen

1 min. leestijd 21 juli 2017

De bouwvak is een oud begrip en wordt gebruikt om de periode aan te geven waarin iedereen in de bouw het werk neerlegt. Hoewel de bouwvak in de jaren ’80 afgeschaft is, gebruiken veel bouwbedrijven deze periode in de zomer nog om hun personeel vakantie te geven.

Rustige periode op het werk

Na vandaag heeft het midden van Nederland bouwvakvakantie. Volgende week volgt regio zuid en over twee weken heeft ook regio noord vakantie. Dat is te merken in het bedrijfsleven. Het wordt direct een stuk rustiger op de werkvloer. Ook bij Voort wisselen collega’s elkaar af met de vakanties, en genieten deze zomer van hun vrije tijd in binnen- of buitenland.

De invloed van de bouwvak op projecten

Veel nieuwbouw- en renovatieprojecten worden uitgesteld tot na de zomer, wanneer het personeel weer terug is van de vakantie. Het voordeel van een bedrijf dat zich aan de bouwvak houdt, is dat de projecten na de vakantie met volledige bezetting weer opgepakt worden. Toch neemt het aantal bouwbedrijven dat open blijft tijdens de bouwvak de laatste jaren toe.

Personeel mag vaker zelf beslissen of ze willen in deze periode doorwerken of vakantie nemen. Dit komt omdat er steeds meer werk ligt in de zomerperiode, en dan kan een gedeelte van het personeel verder werken. Zo komen projecten geen weken stil te liggen. Maar voor velen geldt nu: laat de vakantie maar beginnen!