Blog

Brexit: de gevolgen voor de bouw en industrie

2.5 min. leestijd 8 juli 2019

Het duurt nu al jaren en iedereen vraagt zich af wanneer het nu daadwerkelijk gaat gebeuren. De Brexit. Het zakt soms wat weg, omdat er nog steeds onderhandeld wordt over de afspraken  en boetes, maar er is geen ontkennen aan. Het gaat gebeuren. Wat betekent dit voor de Nederlandse economie? En voor de technische sectoren?

De invloed van de brexit op de bouw en industrie

De Nederlandse economie merkt nu al de spanningen op de handel. Dit is vooral terug te zien in een vermindering van de economische groei. Voor de sectoren bouw en industrie in het algemeen zijn er weinig gevolgen als het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) gaat verlaten.

Maar dat betekent niet dat dit ook voor individuele bedrijven geldt. De grotere bouwbedrijven, ingenieursbureaus en de bedrijven die bouwmaterialen exporteren én/of actief zijn in het VK kunnen last ondervinden bij een Brexit van onder andere een zwakkere pond maar ook belemmeringen in de handel.

Wat kunnen bedrijven doen?

Het exporteren naar het VK lijkt door een brexit financieel minder aantrekkelijk te worden. Daarnaast is de kans groot dat de pond daalt in waarde. Hierdoor worden Nederlandse producten in verhouding een stuk duurder voor het VK. De verwachting is dus dat er dan minder naar het VK wordt geëxporteerd. In Nederland kun je dan denken aan high tech of industrie producten en machinebouw. Door meer te gaan samenwerken met EU landen kan deze terugval in export opgevangen worden. Extra investeren in de relatie met bijvoorbeeld de oosterburen is daarom geen slecht idee.

Wat doet de EU?

Er is al aangegeven dat bedrijven niet hoeven te rekenen op extra hulp van de EU om de gevolgen van een brexit door te komen. Er zijn al maatregelen en wetswijzigingen doorgevoerd om de gevolgen te verzachten voor bedrijven. Verder moeten bedrijven zelf aanvullende maatregelingen nemen om een eventuele (financiële) klap op te vangen.

Afname arbeidsmigranten leidt tot personeelstekort

1 min. leestijd 27 juni 2019

Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt?

Bij een brexit zijn inwoners van het VK niet meer vrij om in de EU-lidstaten te werken, en andersom. Voor werknemers uit het VK of werknemers die in het VK werken moeten dus aparte afspraken gemaakt worden. Welke beperkingen van toepassing zijn, zijn afhankelijk van de te maken afspraken in nieuwe verdragen.