Blog

Zo vond Chris zijn specialistische baan bij Voort: “Een lot uit de loterij.”

14 september 2021

Het is onwijs balen als je door een reorganisatie weg moet bij een leuk bedrijf. Dat overkomt Chris Salomons. Het liefst wil hij weer aan de slag in een soortgelijke baan. Bij een soortgelijk bedrijf. Maar zoveel van die banen zijn er niet.

Gedurende zijn loopbaan in de commercie ontdekt Chris dat hij het liefst in de maakindustrie werkt. Waar hij tastbare producten tot stand ziet komen. De machinebouw trekt hem aan vanwege de complexiteit. Hij gaat aan de slag als cost engineer bij een machinebouwer van lasmachines voor chassisonderdelen. Een schot in de roos, maar na bijna vier jaar moet hij helaas afscheid nemen.

quote

"Ik heb ook contact gehad met andere bureaus, maar Voort was de enige die concreet iets kon aanbieden."

Onwijs getroffen

Omdat zijn functie zo leuk is, weet Chris meteen dat hij weer als cost engineer bij een machinebouwer wil werken. Het liefst ook in de automobielindustrie. Op de website van Voort staat zowaar die vacature. Na een leuke intake stelt Voort hem voor aan VMI, de machinebouwer in kwestie. Een innovatief hightechbedrijf dat vooral bekend is met machines voor de productie en assemblage van autobanden.

Het klinkt ideaal. Eenmaal op gesprek klikt het ook. Chris start eind 2020 in zijn nieuwe baan. “Het bevalt erg goed. VMI heeft een no-nonsense cultuur. Het is heel informeel. Je wordt vrij gelaten in je werk en krijgt verantwoordelijkheden, vertrouwen en waardering. Er is een fijne balans tussen sparren met collega’s en zelfstandig werken. Mijn nieuwe baan is een lot uit de loterij voor mij.”

Concrete kansen

Het idee is dat hij na een jaar werken via Voort wordt overgenomen door VMI. Alle signalen daarvoor staan op groen. Het werken via Voort bevalt echter prima. Het contact met zijn vaste consultant Jordy van Beek is vriendelijk, laagdrempelig en open. De evaluatiegesprekken verlopen spontaan en soepel. “Ik heb ook contact gehad met andere bureaus, maar Voort was de enige die concreet iets kon aanbieden,” stelt Chris.

Dit zeggen professionals Thomas en Edwin

Alles uitspitten

Als cost engineer maakt hij begrotingen voor complete machines, onderdelen of toolings. Op basis van de technische specificaties rekent hij de materialen en werkuren uit. Vervolgens brengt hij prijzen uit. Daarbij houdt hij rekening met allerlei factoren. Denk aan betalingscondities en kortingen, maar ook licenties en natuurlijk de technische specificaties. Zo ondersteunt hij sales en de projectleiding.

Belangrijk aan zijn werk is dat hij analyseert en controleert. Zowel op detail als vanuit een helikopterview. “Ik vind het leuk om alles uit te spitten en op een rijtje te zetten,” legt Chris uit. Hij kijkt kritisch naar de aangeleverde informatie. Met logisch denken vindt hij hiaten en dingen die niet kloppen. Zijn werk is heel overzichtelijk. Hij werkt aan één project tegelijkertijd en heeft weinig ditjes en datjes tussendoor.

Doorgroeien naar senior

De komende vijf jaar wil Chris sowieso van medior doorgroeien naar senior cost engineer. Onder andere door de machines van VMI heel goed te leren kennen. Hij kan zich goed voorstellen dat hij over tien jaar nog steeds gelukkig is in dit werk. Wil hij toch iets anders gaan doen, dan zit hij bij VMI goed. “Het is een grote organisatie met allerlei mogelijkheden.”

Ook op zoek naar een specialistische functie?

Grote kans dat wij die baan voor jou vinden in ons grote netwerk van 800+ opdrachtgevers. Wij kennen de bedrijven, zijn als eerste op de hoogte van (niet-gepubliceerde) vacatures en hebben ingangen die je zelf niet hebt. Kom eens vrijblijvend praten over je wensen en ambities.