Blog

Zo ervaren trainees in de techniek de coronacrisis

9 min. leestijd 30 april 2020

Werken en leren tegelijkertijd. Bij Voort kan het allebei met een traineeship. Technische trainees verdiepen hun vakkennis naast een volwaardige baan. En ontwikkelen zich zo snel tot specialist. Maar hoe vergaat het hen in tijden van corona? Wij vroegen het onze trainees.

Verrassende trainingen

Bart doet sinds september het traineeship mechatronics. Als meet- en regelsystemen engineer houdt hij zich bezig met elektrische en zonnepanelen (PVT). Hij doorontwikkelt het product en de aansturing van pompen en kleppen.

Na zijn opleiding elektrotechniek wilde Bart bijleren. Het traineeship Mechatronics bood hem die kans. Naast technische trainingen volgt hij ook persoonlijke trainingen. Die verrassen hem positief, want aan ‘zachte vaardigheden’ besteden scholen weinig aandacht. Eenmaal op de werkvloer blijken die skills toch onmisbaar. Bart vergroot zijn impact én werkplezier met onder andere assertiviteit, beïnvloedingsvaardigheden en timemanagement.

Normaal is hij fulltime op kantoor. Nu 1 tot 2 dagen. Hij is vaak in het lab te vinden voor testen. De bezetting in het lab moet nu afgewisseld worden. Voor de rest werkt Bart thuis. Dat schakelt minder snel, merkt hij, maar brengt ook minder afleiding mee. Meetings verlopen via Teams. Die zijn nu efficiënter en dwalen minder af, maar missen soms wat diepgang.

Wat doet een GIS specialist?

2 min. leestijd 25 augustus 2018

Perfecte aansluiting

Xavier volgt het traineeship industriële automatisering. Hij werkt aan de sorteermachines van grote retailers en producenten. Van service en onderhoud tot inspecties en programmeren; hij reist normaal heel Europa door. Net voor de lockdown was hij aan de slag in Polen en moest het team eerder terugkomen.

Hij kan niet meer naar het buitenland. Voor de machines in Nederland doet hij nog wel het onderhoud. Thuiswerken kan niet in Xaviers functie. Wat er gedaan kan worden, wisselt per week. Xavier verwacht veel werk, omdat alle controles na de coronacrisis alsnog uitgevoerd moeten worden. Hij heeft nauw contact met zijn consultant bij Voort. Samen kijken zij naar oplossingen, zoals vervangend werk met storingen.

Het traineeship gaat goed in op de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied, aldus Xavier. Dat is ook de kant die hij op wil. En sluit mooi aan op zijn functie.

Goed op weg

Werkvoorbereider Gerben-Jan doet het traineeship projectmanagement. Zijn droom is om projectleider in de civiele techniek te worden. Het traineeship is een perfect vervolg op zijn opleidingen HBO Technische Bedrijfskunde en MBO4 BK. Gerben-Jan schakelt veel tussen afdelingen en doet dat momenteel vanuit huis.

Zijn opdrachtgever heeft een beeldscherm en laptop geleverd. De contacten met collega’s en leveranciers gaat onverminderd door. Thuis kan hij zich goed concentreren, maar is het wel lastiger om scherp te blijven de hele dag. Daarom doet hij repeterende werkzaamheden tussen de klussen door die meer denkkracht vragen. Goede tip, Gerben-Jan!

Voorop lopen

Joëlle volgt het traineeship geo-ICT sinds september. Daarnaast is zij GIS medewerker en houdt ze zich bezig met data voorbereiden en verwerken, waterkwaliteit meten en stoffen onderzoeken. Ook is ze druk met een online beheersysteem voor waterschappen. Nu werkt ze sinds een aantal weken thuis en dat gaat goed.

Al het werk gaat gewoon door en de fysieke afstand staat het contact met collega’s niet in de weg. Omdat ze visueel werken, is het wel lastiger om de aanpassingen online uit te leggen. Via Teams of Zoom lukt dat inmiddels wel.

Ze is erg tevreden over het traineeship, dat voorop loopt met zijn technische trainingen. Ook leert Joëlle haar nieuwe kennis direct in de praktijk te brengen, terwijl scholen vaak focussen op de theorie. De deskundige trainer en contacten met andere trainees helpen haar continu verder.

Zoek jij een nieuwe baan of traineeship in de techniek?

Actuele onderwerpen

Gino volgt het traineeship energietechniek. Als tekenaar ontvangt hij informatie van de landmeters die hij gebruikt voor tekeningen. Daarnaast plaatst hij Tesla-oplaadstations door heel Nederland. Dat project loopt bijna ten einde.

Sinds enkele weken werkt Gino vanuit huis en is zijn tv nu zijn beeldscherm. Zo kan hij vanaf de bank toch prettig werken. Ook Gino is erg te spreken over het contact met zijn consultant en het traineeship.

Het traineeship energietechniek is afgelopen september gelanceerd met actuele onderwerpen zoals de energietransitie, duurzaamheid, Europese aanbestedingen, vernieuwingen aan het elektronet en meer. Allemaal onderwerpen die op scholen niet of nauwelijks aan bod komen!

quote

In de traineeship komen actuele onderwerpen aan bod die op scholen niet of nauwelijks aan bod komen

Onder de indruk

Met een traineeship bij Voort groei je niet alleen in je vak. Je haalt ook het beste uit jezelf met persoonlijke trainingen. Zo leer je bijvoorbeeld steviger in je schoenen te staan, beter samen te werken, en doelgericht te werken met minder tijdnood.

De impact van deze trainingen is groot. Goede persoonlijke vaardigheden maken het werk leuker en makkelijker. Trainees zijn dan ook onder de indruk; zij beoordelen de persoonlijke trainingen met een dikke 8 of hoger. Vooral omdat zij erg goed begeleid worden door hun vaste trainer.

Ook werken en leren tegelijkertijd?

Kies een van de negen traineeships van Voort. Wij vinden een passende baan bij een van onze uitdagende opdrachtgevers. Ook in tijden van corona. Daarnaast volg je vanaf september een opleiding op onze kosten. Zo verdiep jij je echt in je vakgebied. Hoe gaaf is dat?! Laat je informeren tijdens de webinar.

 

Werken of toch doorstuderen?