Blog

Valkuilen waar alle thuiswerkers intrappen – ook jij

4 min. leestijd 22 april 2020

Thuiswerken is voor iedereen even wennen. Er gaat dus weleens iets verkeerd, onhandig of ronduit lastig. Daardoor werk je minder prettig en productief dan nodig. Waar moet je op letten?

1. Geen vaste werkplek

Verhuis je om de haverklap van de bank naar de eetkamer en terug? No more. Installeer je laptop op een vaste plek die je vanaf nu associeert met werken. Claim die plek ook echt – sorry huisgenoten. Een rustige zolderkamer is ideaal, maar bij gebrek daaraan is de keukentafel een prima alternatief.

Maak het jezelf comfortabel en richt je werkplek zo arboproof mogelijk in. Lichamelijke ongemakken gaan tenslotte slecht samen met productiviteit. En voorkom chaos in je hoofd door je werkplek opgeruimd te houden. Dat betekent dus ook geen speelgoed, vuile vaat of paperassen op tafel.

quote

Als je weet waar je naartoe werkt, kun je eenvoudiger prioriteren en werkzaamheden inplannen.

2. Afleidende huisgenoten

Wederhelften hebben aan één woord genoeg (vooruit, twee): niet storen! Informeer je partner dat je gaat werken en verdwijn tot het tijd is voor de lunch. Het liefst met de deur dicht.

Een echte gamechanger: de zorg voor de kinderen verdelen. Als je geliefde ochtenddienst heeft, mag het kroost jou niet storen. ‘s Middags wissel je. Zo kun je allebei toch een dagdeel lekker doorwerken mét kinderen.

Is dat geen optie? Probeer ze uit te leggen dat werkdagen anders zijn dan weekenden, ook al ben jij thuis. Bij jonge kinderen kan de pomodorotechniek uitstekend werken: zet ze 25 minuten aan het knutselen (en jezelf aan het werk) en geef daarna wat aandacht. Vervolgens weer 25 minuten een taakje.

3. Vage afspraken

Welke resultaten moet je opleveren vandaag, deze week en deze maand? Als je weet waar je naartoe werkt, kun je eenvoudiger prioriteren en werkzaamheden inplannen. Zo pak je slagvaardig door en beperk je uitstelgedrag tot het minimum. Er zijn tenslotte afspraken waarop je afgerekend wordt.

Stem de gewenste output dus af met je manager en collega’s. Een dagstart met het team is prettig, dan blijft iedereen geïnformeerd en het wij-gevoel intact. Want thuis of op kantoor, je doet het nog steeds samen.

Timemanagementtips die je eerder had willen weten

4 min. leestijd 15 april 2020

4. Vrijheid blijheid

Regelmaat, regelmaat, regelmaat. Wij mensen gaan er goed op. Ontwikkel daarom een routine voor je thuiswerkdagen. Je werkt het best op vaste tijden in sprints van maximaal twee uur. Met pauzes tussendoor kun je je gedachten even afschakelen of ordenen. Zo blijf je fris gedurende de dag.

Je lijf wil ook wat. Doe daarom een paar (stretch)oefeningen en maak eventueel ook een lunchwandeling. Met de vitamine D die je tegelijkertijd inslaat, kom jij de middag energiek door.

5. Werk en privé uit balans

Juist nu de fysieke afstand tussen je werk- en privéleven wegvalt, is het lastiger de grenzen te bewaken. Misschien werk je ’s avonds door omdat de kinderen je overdag bezet houden. Het werk moet tenslotte toch af. En dat klopt. Maar houd het wel een beetje leuk.

Hoe je je werkuren verspreidt, dat is aan jou in overleg met je manager. Probeer overwerken te voorkomen en zorg ook voor ontspanning. Dus niet tot 23 uur achter je laptop en daarna direct je bed in. Andersom geldt het overigens ook: geen wasjes draaien tijdens werktijd.

Groei verder

Werken bij Voort betekent werken aan je ontwikkeling. Zo kun je als professional deelnemen aan de Voort Academy met keuze uit verschillende technische en persoonlijke trainingen. Check de mogelijkheden!