Blog

Tips voor de beste eerste werkdag

2.5 min. leestijd 13 maart 2019

Je eerste werkdag is natuurlijk altijd spannend. Klikt het met je nieuwe collega’s? Wat ga je precies doen? En hoe ziet je werkplek eruit? Het is even inkomen en aftasten. Om het iets gemakkelijker te maken voor je: hier een aantal tips om van jouw eerste dag een succes te maken!

6 tips voor de beste eerste werkdag:

1. Zet LinkedIn in

Wanneer je met een nieuwe (bij)baan begint heb je je als het goed is al wel deels ingelezen over het bedrijf voor je sollicitatie. Je kunt al collega’s opzoeken op LinkedIn en wat connecties maken. Het is bijvoorbeeld verstandig om je manager alvast op te zoeken en te kijken wat hij of zij zoal gedaan heeft. Wie weet kennen jullie ook nog wel dezelfde mensen?

2. Maak een goede eerste indruk

Het eerste wat je collega’s van jou zien is of je op tijd bent. Hiermee zet je gelijk de toon. Wanneer je te laat bent of precies op tijd lijkt je motivatie misschien minder dan wanneer je net iets eerder aanwezig bent.

Doorgroeien van junior naar senior? 5 manieren

3 min. leestijd 22 april 2021

3. Schrijf dingen op tijdens je eerste werkdag

Je kunt simpelweg niet alles onthouden op zo’n eerste dag. Zorg dus dan je een tablet, laptop of pen en papier bij je hebt. Je kunt bijvoorbeeld namen opschrijven en informatie over mensen of juist over systemen of de achtergrond van het bedrijf.

4. Wees scherp

Je hebt een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld in de techniek. Jij bent goed in dit vakgebied en dat kun je laten zien. Wanneer je iets hoort dat nu niet lekker loopt binnen het bedrijf, schrijf dit dan op en bedenk hiervoor een oplossing.

Complimenten geven aan collega’s

2 min. leestijd 1 maart 2018

5. Stel veel vragen tijdens je eerste werkdag

Wanneer je vragen stelt, kom je geïnteresseerd over. Helaas voelen veel mensen zich bezwaard om veel vragen te stellen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat het een stomme vraag is. Terwijl vragen juist heel goed kunnen zijn voor een organisatie. Vaak doet een organisatie heel veel dingen op de automatische piloot, omdat het ooit zo bedacht is. Hoe waardevol is het dan wanneer jij met je frisse blik de waarom vraag stelt?

6. Zorg voor een goede voorbereiding

Een heleboel dingen kun je al van tevoren bedenken. Zo creëer je ook een hoop rust voor jezelf. Kies alvast hoe je je wilt presenteren en leg je kleding de avond van tevoren klaar. Daarnaast kun je ook alvast bedenken hoe jij je wilt voorstellen, voor de een is dit makkelijker dan de ander. Je kunt je voorstelpraatje ook altijd even oefenen bij je partner, vrienden of familie.

Met deze tips ga je gegarandeerd een goede eerste werkdag tegemoet. Heel veel succes en vooral plezier!