Blog

Op vakantie zonder werkstress

3 min. leestijd 27 juli 2018

Vaak kijk je lang uit naar je vakantie. Maar check jij – als je al weg bent – toch nog even de mail of antwoord je een collega? Dan blijft het werk stiekem langer in je hoofd dan nodig is. Wat kun je hieraan doen?

Tips om zorgeloos op vakantie te gaan

De vakantie is bedoeld om tot rust te komen. Voor velen is het echter zo dat je tot de laatste minuut nog mails aan het versturen bent om je werk netjes achter te laten. En niet iedereen kan het werk loslaten wanneer de vakantie is begonnen. Maar hoe kun je het werk even uit je hoofd zetten tijdens je vakantie? Met een paar simpele tips kom je al heel ver.

1. Zet je WiFi en/of mail uit

Tegenwoordig heb je overal toegang tot het internet. Handig, maar het zorgt wel voor onrust. Je blijft in verbinding met de rest van de wereld, dus ook met het werk en je collega’s. Gelukkig kun je WiFi gewoon uitschakelen en daarna genieten van een rustige vakantie.

Wil je wel gebruikmaken van WiFi, dan kun je ook jouw werkmail uitzetten. Hierdoor blijf je in contact met het thuisfront, maar zie je geen mails meer verschijnen. Na de vakantie kun je je mail weer inschakelen. Zo houd je de controle om écht van je vakantie te genieten en kun je niet verleid worden om af en toe even te checken wat er in je mailbox binnen is gekomen.

2. Een goede overdracht

Er zijn altijd wel werkzaamheden die door moeten gaan, ongeacht of jij er bent. Zorg er daarom voor dat je jouw werk goed overdraagt aan een collega. Het best kun je een schriftelijke overdracht maken en deze mondeling toelichten aan je collega(‘s). Zo maak je duidelijk wat er van hen verwacht wordt tijdens jouw afwezigheid.

3. Zet je out-of-office aan

Zorg ervoor dat je jouw out-of-office e-mail aanstaat. En spreek je voicemail in! Door hierin ook te verwijzen naar de juiste contactpersoon en gegevens hoef jij je geen zorgen te maken dat urgente zaken niet opgepakt worden.

quote

Tip: zet je out-of-office een dag eerder aan, zodat je niet meer verplicht bent om te reageren op verzoeken van collega’s.

4. Bereid je terugkomst voor

Ook na je vakantie is het lekker om even zonder stress te beginnen. Plan tijd in om op je eerste dag terug je mails weg te werken en de belangrijkste taken op te pakken. Ook is het vaak nodig om op de hoogte gebracht te worden over recente ontwikkelingen binnen het team, bedrijf of belangrijke projecten. Houd hier dus rekening mee in je agenda!

Rust zorgt voor een ontspannen vakantie

Iedere functie is natuurlijk anders qua verantwoordelijkheden die erbij horen, en ook per persoon verschilt het in hoeverre het werk helemaal losgelaten kan worden. Maar een vakantie is bedoeld om helemaal tot rust komen en dat lukt niet als je met je hoofd nog bij het werk bent. Hoe meer jij geniet van je vakantie, hoe meer je ontspant. Hierdoor kun je na je vakantie weer volop presteren op je werk!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Lees meer