Blog

Op vakantie zonder werkstress

3 min. leestijd 1 augustus 2019

De vakantie is bedoeld om tot rust te komen. Voor velen is het echter zo dat je tot de laatste minuut nog mails aan het versturen bent om je werk netjes achter te laten. En niet iedereen kan het werk loslaten wanneer de vakantie is begonnen. Met een paar simpele tips kom je al heel ver.

Tips om zorgeloos op vakantie te gaan

1. Stel de juiste prioriteiten

Moet per se je mailbox leeg? Moet per se dat ene rapport klaar? Moet je per se die meeting bijwonen? Vaak leggen we onszelf druk op door die ‘magische’ vakantiedeadline, terwijl dat helemaal niet nodig is. Het werk gaat na je terugkomst gewoon verder hoor. Focus je daarom alleen op de belangrijkste taken. De rest kan geduldig blijven wachten.

Neem vlak van tevoren ook geen nieuwe klussen aan. Je wilt voorkomen dat je als een malle alles weg probeert te werken en compleet gestrest de vakantie in gaat. Want: dan moet je eerst een paar verloren dagen afschakelen voordat je echt kunt genieten.

2. Een goede overdracht

Er zijn altijd wel werkzaamheden die door moeten gaan, ongeacht of jij er bent. Zorg er daarom voor dat je jouw werk goed overdraagt aan collega’s. Het best kun je een schriftelijke overdracht maken waarin alle taken, statussen en contactpersonen staan. Licht deze natuurlijk ook even mondeling toe, zodat je collega’s direct vragen kunnen stellen.

En bedenk: je collega’s zijn dat niet voor niets, dus je kunt het werk met gerust hart aan hen overlaten!

3. Zet je out-of-office aan

Liefst zet je jouw out-of-office een dag eerder aan, zodat je niet meer verplicht bent om te reageren op lastminute verzoeken. En spreek je voicemail in! Door hierin ook te verwijzen naar de juiste contactpersoon en -gegevens hoef jij je geen zorgen te maken dat urgente zaken niet opgepakt worden.

quote

Tip: zet je out-of-office een dag eerder aan, zodat je niet meer verplicht bent om te reageren op verzoeken van collega’s.

4. Zet je internetverbinding en/of mail uit

Tegenwoordig heb je overal toegang tot het internet. Handig, maar het zorgt wel voor onrust. Je blijft in verbinding met de rest van de wereld, dus ook met het werk en je collega’s. Gelukkig kun je WiFi en 4G gewoon uitschakelen en daarna genieten van een rustige vakantie.

Wil je wel gebruikmaken van internet, zet dan jouw werkmail uit. Zo houd je de controle om écht van je vakantie te genieten en kun je niet verleid worden om even te checken wat er in je mailbox binnenkomt. Dan zit je hoofd zomaar weer vol met werkzaken.

5. Bereid je terugkomst voor

Van totale rust naar totale stress. Dat wil je niet toch? Plan daarom tijd in om op je eerste dag je mails weg te werken en de belangrijkste taken op te pakken. Laat je out-of-office nog een dagje langer doorlopen. Ook is het vaak nodig om op de hoogte gebracht te worden over recente ontwikkelingen binnen het team, bedrijf of belangrijke projecten. Houd hier dus rekening mee in je agenda!

Rust zorgt voor een ontspannen vakantie

Een vakantie is bedoeld om helemaal tot rust komen en dat lukt niet als je met je hoofd nog bij het werk bent. Hoe meer jij geniet van je vakantie, hoe meer je ontspant. Hierdoor kun je na je vakantie weer volop presteren op je werk met frisse energie!