Blog

Hoe kun je doorgroeien van junior naar senior?

3 min. leestijd 16 november 2017

Je bent afgestudeerd. Op zoek naar jouw eerste baan. Je hebt de keuze uit leuke en uitdagende functies, waar jij veel werkervaring op kunt doen. Je gaat meer leren over het vakgebied. De functie. En ook over jezelf. Denk daarom alvast goed na over wat je wilt in de toekomst.

Met je eerste baan starten

Weet je al wat voor baan je zoekt? Of twijfel je nog? Bedenk eens waar je goed in bent. Zo kun je een betere keuze maken. En neem niet de eerste de beste baan aan, maar wees kritisch. Begin ergens als junior en maak vervolgens mooie stappen in je carrière. Door meer ervaring op te doen groei je vanzelf van junior naar medior, en vervolgens naar senior.

Op zoek naar jouw eerste baan?

Vind een passende functie tussen onze startersvacatures

Wat onderscheidt een junior van een medior en senior?

Een junior is een starter die net op de arbeidsmarkt komt kijken. Als junior heb je (bijna) geen ervaring. Je hebt nog begeleiding nodig van een medior of senior collega. Daarnaast zijn je verantwoordelijkheden nog beperkt. Groei je door naar medior, dan pak je jouw werkzaamheden zelfstandig op. De projecten worden groter, je bent meer betrokken bij de strategie van projecten en je hebt eigen verantwoordelijkheden. Maar je bent nog lang niet uitgeleerd. Er zijn nog diverse ontwikkelingsmogelijkheden. Een senior heeft veel ervaring en werkt zelfstandig aan taken waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Daarnaast begeleidt een senior vaak zijn junior en medior collega’s. En ook als senior zit je niet stil. Het is nog steeds belangrijk om aan je ontwikkeling te werken en je kennis up-to-date te houden.

Doorgroeien van junior naar senior

Natuurlijk kun je ook zelf invloed uitoefenen op hoe snel jij je ontpopt van junior naar medior of senior. Er zijn verschillende mogelijkheden, wanneer je goed je best doet. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je opvalt bij je leidinggevenden en collega’s. Dit kun je onder andere doen door initiatief te tonen, een flexibele houding aan te nemen en leergierig te zijn. Merk je dat je kennis nog achterblijft bij je meer ervaren collega’s? Kijk dan of je je verder kunt ontwikkelen met cursussen en trainingen. Diverse bedrijven bieden hun werknemers ontwikkelingsmogelijkheden om verder te groeien. Maar het belangrijkste is om geduld te hebben. Je wordt geen senior van de een op de andere dag. Groeien kost tijd.

Werken aan je ontwikkeling bij de Voort Academy

2 min. leestijd 13 augustus 2019

Afspraken maken over doorgroeimogelijkheden

Als junior begin je in een startersfunctie met begeleiding van een meer ervaren collega of je leidinggevende. Na verloop van tijd ga je steeds meer taken oppakken en groei je door in je functie. Bespreek dit dan ook met je leidinggevende, zodat je niet blijft hangen in een junior functie terwijl je werkzaamheden uitvoert die horen bij een hogere functie. Jouw groei kun je bespreken tijdens beoordelings- en functioneringsgesprekken. Ook maken veel bedrijven gebruik van het Persoonlijk Ontwikkelingsplan, oftewel een POP. Hierin staat jouw ontwikkeling beschreven, zodat jij onder begeleiding van je werkgever verder groeit in je functie.

Een passend salaris bij jouw groei

De eerste jaren staat ontwikkeling voorop. Je leert meer, spijkert je kennis bij en doet werkervaring op. Het is een periode waarin je meer leert over jouw vakgebied en ook over jezelf. Hier hoort een salaris bij dat door de jaren heen met je mee groeit.