Blog

Complimenten geven aan collega’s

2 min. leestijd 1 maart 2018

Het is vandaag complimentendag. Tijd om even in de achterliggende gedachte over het geven van complimenten te duiken.

Een compliment zorgt voor waardering. Dit is erg belangrijk op de werkvloer. Of beter gezegd, gebrek aan waardering moet voorkomen worden. Dat zorgt er namelijk voor dat mensen minder productief zijn en ook minder tevreden over het werk. Denk er maar eens over na. Als jij je ergens niet gewaardeerd voelt… Wat voor gevoelens roept dit dan bij jou op?

Deze 6 factoren beïnvloeden jouw baantevredenheid

3 min. leestijd 23 februari 2018

Je wordt gelukkig van complimenten!

In het werkende leven zijn we gewend om voornamelijk te focussen op wat er fout gaat. Maar onderzoek wijst uit dat complimenten en waardering een betere motivator zijn om het werk goed te doen. Zelfs beter dan geld. Waarom? Dit heeft veel met het stofje dopamine te maken. Een compliment activeert het deel in je brein dat zorgt voor de aanmaak van dopamine. Je weet wel, dat stofje dat ervoor zorgt dat jij je gelukkig voelt.

Dit gelukkige gevoel wordt gezien als beloning voor het vertoonde gedrag. Je voelt je hierdoor prettig en wil dit gevoel opnieuw ervaren. Daarom vertoon je weer hetzelfde gedrag waar je dat compliment voor kreeg. Positieve bekrachtiging dus.

quote

Pluspunt, gelukkige mensen presteren beter op het werk en zijn leukere collega’s!

Complimenten geven aan collega’s

Maar een blijk van waardering hoeft niet per se van een manager of leidinggevende te komen. Complimenten geven aan collega’s zorgt juist voor een positief effect op de werkvloer. Een directe collega ziet jou iedere dag, en weet daarom precies met hoeveel overgave jij je in een project gestort hebt of hoe jij altijd klaar staat om te helpen. Benieuwd hoe je het best een schouderklopje kunt geven?

Waar moet je opletten bij het geven van een compliment?

Je kunt niet zomaar complimenten geven aan collega’s. Hoe eenvoudig dit ook lijkt. Het moet oprecht, persoonlijk en specifiek zijn. De ontvanger moet centraal staan en niet het resultaat. Benoem daarom zo concreet mogelijk wat je precies waardeert aan je collega. Zo stimuleer je iemand niet alleen, maar wordt ook de werkrelatie beter.

Complimenten geven aan collega’s is altijd belangrijk, maar vandaag letten wij er extra op om onze collega’s wat schouderklopjes te geven. En jij?