Blog

Terug naar overzicht
Werken in de techniek

Wat is civiele techniek?

Civiele techniek houdt zich bezig met het ontwerpen, bouwen, realiseren en onderhouden van alle infrastructuur. Een andere benaming is weg- en waterbouwkunde.

De inzet van technische professionals

Bij een gebrekkige brug, zwakke dijk of slecht wegdek wordt de hulp van civielers ingeroepen. Zij pakken het probleem aan. Tijdens de werkzaamheden moet er rekening gehouden worden met veel aspecten. Zo kan de maatschappij last ondervinden van afgesloten wegen, lawaai of trillingen. De uitdaging is om dit zo veel mogelijk te beperken.

Wat voor projecten zijn er?

Het vakgebied is heel breed. Hierdoor kun je op veel projecten werkzaam zijn. Zo worden civielers onder andere ingezet bij de bouw of het onderhoud van dijken, tunnels, (spoor)wegen, vliegvelden en sluizen. Ieder project vereist een andere aanpak. Oplossingsgericht denken en handelen staat centraal. En er moet altijd goed op de (veiligheids-) eisen gelet worden. Grote bedrijven zoals de BAM en Ballast Nedam opereren in deze sector.

Wat voor opleiding heb je nodig?

Heb jij interesse in het ontwerpen en realiseren van grote projecten in de wegen- en waterbouw? Volg dan een opleiding richting civiele techniek. Door veel scholen in Nederland worden er opleidingen op MBO-, HBO- en WO-niveau aangeboden. En na je studie kun jij je altijd blijven ontwikkelen binnen het vakgebied.

Aan de slag

Waar ga je aan de slag als je je studie civiele techniek hebt afgerond? Dit is afhankelijk van waar jouw interesses liggen. Maar je hebt keuze genoeg. Begin als werkvoorbereider op een uitdagend project in de waterbouw. Waarborg de kwaliteit van het project in jouw functie als uitvoerder. Of laat jouw expertise zien als projectmanager. Andere beroepen binnen deze sector zijn contractspecialist, projectleider, calculator en ontwerper.

Ben jij op zoek naar een baan in de civiele techniek?

Bekijk de vacatures voor de baan die bij jou past

Bekijk snel

Interessante vacatures

Bij Voort vind je vacatures om aan de slag te gaan binnen de civiele techniek sector in Nederland. Door ons landelijk netwerk verbinden wij jou aan een passende opdrachtgever. En een leuk project, waar jij kunt laten zien wat je in huis hebt.