Blog

Terug naar overzicht
Werken in de techniek

Wat doet een lead engineer?

Een lead engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van technische constructies, machines en (deel)systemen. In deze functie wordt de coördinatie van een project opgepakt, en ook de leiding binnen een projectteam. Als lead engineer stuur je onder andere projectengineers, modelleurs en CAD engineers aan. Voor de functie is minstens een HBO-opleiding in een technische richting nodig, zoals werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Ook wordt er altijd om behoorlijk wat jaren werkervaring en aanvullende opleidingen gevraagd.

De werkzaamheden in deze functie

Een lead engineer is de eindverantwoordelijk bij de uitvoer van projecten. Hij of zij stuurt de projectgroep aan, maar kan ook zelfstandig diverse installaties ontwerpen. Ook de verantwoordelijkheid van de coördinatie en controle van de uitgevoerde werkzaamheden hoort bij het takenpakket. Daarnaast wordt door de lead engineer het budget bewaakt, alternatieven vergeleken, en offertes aangevraagd en beoordeeld.

Op zoek naar een nieuwe baan als lead engineer?

Bekijk de vacatures en vind de baan die bij je past!

Bekijk nu

Aan het werk als lead engineer

In deze functie ga je aan de slag bij bijvoorbeeld een softwarebedrijf, bouwbedrijf of adviesbureau. Ook bij Voort kun je aan het werk als lead engineer. In het vacatureoverzicht vind je diverse openstaande functies bij opdrachtgevers door heel Nederland. Kijk in het overzicht of er een leuke baan voor jou tussen staat, en solliciteer met je CV en motivatiebrief. Of stuur een open sollicitatie. Onze consultants gaan dan direct op zoek naar een passende uitdaging.

De benodigde competenties voor de functie

In deze functie heb je een hoge mate van verantwoordelijkheid. Daarom is het gewenst dat de professional over bepaalde vaardigheden beschikt. Zo wordt een goede mondelinge communicatie gevraagd voor deze functie, zodat de lead engineer zijn of haar ideeën en mening kan overbrengen naar het projectteam. Ook samenwerken is een belangrijke competentie. Als eindverantwoordelijke moet de professional ook een goed organisatievermogen hebben, zodat er resultaatgericht gewerkt kan worden naar een goede uitvoering van het project.