Blog

Terug naar overzicht
Werken in de techniek

Wat doet een GIS specialist?

GIS staat voor een geografisch informatiesysteem en een GIS specialist houdt zich bezig met dit systeem. De specialist, ofwel de GIS adviseur, is druk met het digitaal invoeren, analyseren en in kaart brengen van geografische data.

De functie van GIS specialist is vergelijkbaar met die van een cartograaf, alleen is de professional veel meer bezig met informatica. Omdat het vergaren en invoeren van de juiste informatie nauwkeurig werk is, zijn de sterke punten van specialisten meestal geordend, risico vermijdend en grondig,

De meest voorkomende werkzaamheden

Binnen deze functie is het inwinnen en verwerken van data in de GIS-systemen een van de voornaamste werkzaamheden. Ook het adviseren over GIS vraagstukken en het modelleren van data hoort bij het takenpakket.

Welke opleiding heb je nodig?

Om GIS specialist te worden, heb je een opleidingsachtergrond nodig op MBO-, HBO- of WO-niveau. Vaak is er een studies afgerond in de richting van bijvoorbeeld geo-informatie, geografie of planologie. Ook trainingen op het gebied van specifieke systemen komen van pas. In de functie gebruik je met name QGIS, ArcGIS, FME of Python.

Wat verdient een GIS specialist?

Het salaris van een GIS specialist is afhankelijk van het aantal jaren werkervaring dat de professional met zich mee brengt. Een junior start op een gemiddeld salaris van €2300,- en kan mooie stappen maken in zijn carrière naar een salaris tot wel €4500,-. Als medior ligt jouw salaris tussen deze twee bedragen in.

Ook het bedrijf waar de professional werkzaam is, heeft invloed op de hoogte van het salaris. Vaak wordt er in de commerciële sector een hoger salaris geboden dan in de publieke sector. Maar daarin worden secundaire arbeidsvoorwaarden niet meegenomen, die bij de laatstgenoemde juist erg goed zijn.

Op zoek naar een baan als GIS specialist?

Bekijk de vacatures en vind dé baan die bij jou past!

Bekijk vacatures

Andere functies in het vakgebied

Binnen de geo-sector zijn diverse functies op MBO-, HBO- en WO-niveau te vinden. Bedrijven hebben veel behoefte aan professionals met ruimtelijke kennis. Hierdoor is het arbeidsmarktperspectief van geo-informatici is erg goed. Bekijk hier alle vacatures in de geo-informatie.