Blog

Terug naar overzicht
Werken in de techniek

Wat doet een bouwkundig ingenieur?

Een bouwkundig ingenieur houdt zich voornamelijk bezig met het plannen, ontwerpen en de uitvoer van nieuwbouw en onderhoudswerkzaamheden van bestaande panden.

Wat doet de ingenieur?

De professional analyseert de bouwomgeving op wat er al gebouwd is, en wat er nog gebouwd moet worden. Hierbij is het noodzakelijk dat hij of zij rekening houdt met het milieu en de maatschappij. Voor deze functie wordt vaak om een afgeronde HBO- of WO-opleiding gevraagd richting bouwkunde. Of opleidingen zoals civiele techniek of werktuigbouwkunde.

Wat zijn de werkzaamheden?

Als ingenieur kun je aan het werk in verschillende functies binnen een bepaalde sector zoals werktuigbouwkunde of stedenbouwkunde. De precieze werkzaamheden verschillen per vakgebied. Maar de voornaamste werkzaamheden van een bouwkundig ingenieur zijn in de meeste gevallen overleggen met cliënten, voorbereidend onderzoek doen en het ontwikkelen van bouwplannen. Wanneer alle benodigde informatie voor de bouw is verzameld, wordt door hem of haar ook het ontwerp van de bouwconstructie opgepakt. Dit zijn de werkzaamheden van een functie zoals architect of bouwkundig tekenaar.

Welke competenties worden er gevraagd?

Een bouwkundig ingenieur moet zowel zelfstandig als in teamverband moeten werken. Er wordt namelijk verwacht dat er samengewerkt wordt met onder andere tekenaars, projectleiders en aannemers. De precieze competenties zijn afhankelijk van de functie van de ingenieur. Een tekenaar moet detailgericht zijn, terwijl een projectleider over een goed organiserend vermogen moet beschikken.

Op zoek naar een baan als bouwkundig ingenieur?

Bekijk onze vacatures en solliciteer direct!

Bekijk vacatures

Bouwkundig ingenieur salaris

Als recent afgestudeerde bouwkundig ingenieur begin je met een prima startsalaris van gemiddeld tussen de €2300,- en €2500,- bruto per maand. Dit bedrag kan uiteraard per organisatie verschillen, waardoor het salaris hoger of juist lager uitvalt. Daarnaast is er genoeg ruimte om te groeien in je salaris naarmate je meer werkervaring opdoet. Ook de economische situatie kan invloed hebben op de hoogte van het salaris, net zoals het aantal jaren werkervaring, opleidingsniveau en expertise.

De juiste opleiding

Om aan de slag te gaan als bouwkundig ingenieur is een opleiding vereist op HBO- of WO-niveau. De meeste ingenieurs hebben een achtergrond in bouwkunde, waardoor ze voldoende kennis hebben opgedaan om na de opleiding een leuke startersbaan te vinden met een goed salaris en prima secundaire arbeidsvoorwaarden.

Aan de slag als bouwkundig ingenieur

Bouwkundige ingenieurs werken vaak voor adviesbureaus. Maar ook in dienst bij onder andere bouwbedrijven, aannemers en overheidsinstellingen. Binnen bijna iedere sector zijn deze technische professionals nodig. En na een dipje in de arbeidsmarkt vanwege de dalende woningmarkt staan er nu weer veel vacatures voor deze functie. Ook bij Voort vind je tientallen openstaande vacatures. Kijk in het overzicht of er een leuke baan voor jou tussen staat. Of stuur een open sollicitatie. Onze consultants gaan direct op zoek naar een passende uitdaging.