Blog

Terug naar overzicht
Werken in de techniek

Wat doet een BIM modelleur?

Een BIM modelleur houdt zich bezig met werkzaamheden gericht op het ontwerpen en beheren van het Building Information Model (BIM). Dit is een 3D-informatiemodel waarin de professional alle gegevens vastlegt voor het ontwerpen en bouwen van bouwprojecten. Zo vind je berekeningen, verslagen, rapportages en bouwtekeningen in het model. Om tot een goed informatiemodel te komen, moet de modelleur vaak schakelen met het projectteam om zo aan alle gegevens te komen. Om BIM modelleur te worden heb je minstens een technische opleiding op MBO-niveau afgerond, zoals elektrotechniek of installatietechniek.

Het werk van een BIM modelleur

Een BIM modelleur heeft diverse werkzaamheden. Zo is hij of zij verantwoordelijk voor het ontwerpen en berekenen van technische installaties. De controle over software technische zaken en model performance behoren tot deze functie. Hiervoor worden vaak softwareprogramma’s zoals Revit of AutoCAD gebruikt. Daarnaast hoort ook het controleren van het tekenwerk van de CAD engineer tot één van de werkzaamheden. En het schakelen met collega’s, opdrachtgevers en leveranciers van het project.

Het salaris van een BIM modelleur

Het salaris van een BIM modelleur ligt gemiddeld tussen de €2000,- en €3900,- bruto per maand. En zoals bij alle functies is de hoogte van het maandloon afhankelijk van onder andere opleiding, jaren werkervaring en de mate van verantwoordelijkheid in de functie. Hoe hoger de verantwoordelijkheid voor een opdracht, hoe meer een modelleur verdient. Daarnaast kunnen professionals rekenen op goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Waar werkt een BIM modelleur?

Een modelleur kan bij diverse bedrijven aan de slag. Meestal vind je deze professionals bij bedrijven die zich bezig houden met de bouw, GWW, utiliteit of civiele techniek. Maar ook in andere technieksectoren kunnen BIM modelleurs werkzaam zijn.

Op zoek naar een BIM functie?

Wij hebben de werkplek voor jou!

Bekijk de vacatures

Hoe word je een BIM modelleur?

Om BIM modelleur te worden, heb je een technische achtergrond nodig op MBO-, HBO- of WO-niveau. Vaak is er een van de volgende studies afgerond: bouwkunde, werktuigbouwkunde, civiele techniek of elektrotechniek. Maar ook extra scholing op het gebied van Revit en CAD komt van pas in deze functies. Met gedegen kennis van deze softwareprogramma’s kom je gemakkelijk aan een baan.

De benodigde competenties voor de functie

De BIM modelleur werkt nauw samen met de lead engineer. En is in deze functie mede verantwoordelijk voor een goede uitvoer van de bouwprojecten. Daarom is het gewenst dat de professional over bepaalde vaardigheden beschikt. Zo wordt een goede mondelinge communicatie en samenwerkingsvermogen gevraagd voor deze functie, zodat de professional gemakkelijk kan schakelen met collega’s. En zo aan de juiste informatie kan komen om in het BIM-model te verwerken. Daarnaast is het belangrijk dat de modelleur creatief is en stressbestendig.

BIM modelleur vacatures

Veel modelleurs gaan aan de slag bij bouwbedrijven of installatiebedrijven. Ook bij Voort kun je aan het werk als BIM modelleur. In het vacatureoverzicht vind je diverse openstaande functies bij opdrachtgevers door heel Nederland. Kijk in het overzicht of er een leuke baan voor jou tussen staat, en solliciteer met je CV en motivatiebrief. Of stuur een open sollicitatie. Onze consultants gaan dan direct op zoek naar een passende uitdaging.