Naar welke technische beroepen kan ik me omscholen?

Terug naar overzicht
Werken in de techniek

Naar welke technische beroepen kan ik me omscholen?

Door de economische crisis ging het een lange tijd slecht met de werkgelegenheid in Nederland. Door de crisis zijn veel mensen hun baan verloren. Maar ook automatisering speelt een rol bij de toename van de werkeloosheid. Steeds meer werk wordt geautomatiseerd, waardoor veel medewerkers niet meer nodig zijn. Het aantal werkelozen steeg en het werd ook moeilijk om als werkeloze een nieuwe baan te vinden.

Personeelstekort in de technische sector

Maar crisis of niet, de techniek branche staat altijd te springen om personeel. En uit onderzoek blijkt dat er de komende jaren veel vraag blijft naar technisch personeel. De oplossing is dan ook het stimuleren van omscholing naar technische beroepen.

Voor welke technische beroepen is er omscholing?

Het is een win-win situatie. Het laten omscholen naar technische beroepen zorgt voor meer kansen op de arbeidsmarkt. Iemand die thuis zit, kan dan sneller weer aan het werk. En voor bedrijven die staan te springen om technische medewerkers, wordt personeel geworven. Maar naar welke beroepen kun je je laten omscholen?

Lees ook eens

Jaarlijks worden de beroepen waar de kans op werk gemiddeld of hoog is bijgehouden. Dit geldt voor beroepen van alle niveaus. Er zijn ieder jaar tientallen technische beroepen terug te vinden in deze lijst. Zo is er in de bouwnijverheid veel vraag naar projectleiders GWW, tekenaars, adviseurs en uitvoerders. Binnen de werktuigbouwkunde zijn er vacatures voor plaatwerkers, bouwkundig tekenaars en werkvoorbereiders. Een complete lijst met de zogenaamde kansberoepen vind je via het UWV.

Omscholing via het UWV

Wanneer iemand een WW-uitkering ontvangt van het UWV is het vaak mogelijk om een subsidie te krijgen voor het omscholen naar technische beroepen. Na omscholing richting één van de technische beroepen, kun je aan de slag binnen de sector techniek. Maar ook zijn er bij diverse bedrijven in de techniek natuurlijk genoeg mogelijkheden om je om te scholen.