Doorgroeien van junior naar senior? 5 manieren

Terug naar overzicht
Werken in de techniek

Doorgroeien van junior naar senior? 5 manieren

Jij staat aan het begin van je carrière en hebt nog veel te leren. Je pakt dan ook alle kansen die je krijgt gretig aan. Maar je hoeft niet af te wachten tot anderen jou die kansen geven. Je kan ze ook zelf creëren! Doorgroeien van junior naar senior, met deze adviezen lukt het je.

Doorgroeien van junior naar senior

1. Ontwikkel jezelf

Zorg dat je alsmaar meer kennis en vaardigheden opdoet. En dat je ook bijblijft met alle actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied. Veel werkgevers hebben opleidingsmogelijkheden. Bij Voort kan je kiezen voor een talentprogramma waarin je werken en leren combineert. In één jaar word je een echte specialist. Ook kan je trainingen en coaching volgen in de Voort Academy.

Naast trainingen en opleidingen leer je ook veel van vakmedia, forums en tutorials op YouTube. En vergeet je collega’s niet! Vraag een ervaren collega om kennis uit te wisselen of jou van feedback te voorzien. Misschien zijn er ook interessante documenten die je kan lezen binnen het bedrijf waar je werkt. Bijvoorbeeld over huidige of vroegere projecten.

Jouw groei versnellen?

Met een talentprogramma van Voort word je in één jaar een specialist.

Bekijk de talentprogramma’s

2. Leg contacten

Leer de juiste mensen kennen binnen het bedrijf. Je kan bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze eens bij een ander team aanschuiven. Voelt misschien wat ongemakkelijk, maar grote kans dat mensen het leuk vinden om je te ontmoeten. Doe mee aan bedrijfsactiviteiten. Al is het maar voor een halfuurtje. Stel jezelf bijvoorbeeld tot doel om één nieuw persoon te ontmoeten.

Vraag ook je collega’s en manager wie je echt moet leren kennen. Die personen kan je dan persoonlijk benaderen. Bied je hulp aan, ook buiten je eigen team. Je kan ook een mentor zoeken, iemand met een groot netwerk die het leuk vindt om jou te begeleiden naar de volgende stap. En denk ook aan mensen buiten je eigen werkgever. Bijvoorbeeld door op LinkedIn te connecten met professionals waar jij tegen op kijkt.

3. Val op

Niemand denkt aan jou als je gewoon prima je werk doet ergens in een hoekje. Hoe groot jouw kennis en ervaring ook is, je moet initiatief tonen om door te groeien. Hoor je in de wandelgangen over een nieuwe project of andere leuke kans? Stap naar de juiste mensen toe en vertel wat jij kan toevoegen. Geef je mening tijdens meetings. Stel kritische vragen. Laat je resultaten zien aan je manager en andere mensen die jou kunnen helpen bij de stap vooruit. Kortom, weg met die valse bescheidenheid.

"Probeer jezelf steeds te overtreffen en je werk elke keer een stukje beter te doen."

4. Let op je houding

Hoe jij je opstelt, is ook bepalend voor de kansen die je krijgt. Een ongeïnteresseerde en starre houding brengt je niet verder. Leergierigheid, enthousiasme en flexibiliteit daarentegen wel. Probeer jezelf steeds te overtreffen en je werk elke keer een stukje beter te doen. Vraag daarom veel feedback. Durf fouten te maken en leer ervan. Moet je overwerken om je ambitie en enthousiasme te tonen? Nee hoor. Liever niet juist. Niemand heeft iets aan je als je overwerkt raakt.

5. Wees geduldig

Het liefst bereik je snel je doelen. Je wilt vooruit! Logisch, maar besef dat je niet van de ene op de andere dag kan doorgroeien van junior naar senior. Ervaring komt met de jaren. Stapje voor stapje dus. En lukt doorgroeien niet in je huidige baan? Dan helpt Voort jou een baan te vinden waarin je weer verder komt én waar je blij van wordt.

Wat onderscheidt een junior van een medior en senior?

Een junior is een starter die net op de arbeidsmarkt komt kijken. Als junior heb je (bijna) geen ervaring. Je hebt nog begeleiding nodig van een medior of senior collega. Daarnaast zijn je verantwoordelijkheden nog beperkt.

Groei je door naar medior, dan pak je jouw werkzaamheden zelfstandig op. De projecten worden groter, je bent meer betrokken bij de strategie van projecten en je hebt eigen verantwoordelijkheden. Maar je bent nog lang niet uitgeleerd. Er zijn nog diverse ontwikkelingsmogelijkheden.

Een senior heeft veel ervaring en werkt zelfstandig aan taken waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Daarnaast begeleidt een senior vaak zijn junior en medior collega’s. En ook als senior zit je niet stil. Het is nog steeds belangrijk om aan je ontwikkeling te werken en je kennis up-to-date te houden.

Afspraken maken over doorgroeimogelijkheden

Als junior begin je in een startersfunctie met begeleiding van een meer ervaren collega of je leidinggevende. Na verloop van tijd ga je steeds meer taken oppakken en groei je door in je functie. Bespreek dit dan ook met je leidinggevende, zodat je niet blijft hangen in een junior functie terwijl je werkzaamheden uitvoert die horen bij een hogere functie.

Jouw groei kan je bespreken tijdens beoordelings- en functioneringsgesprekken. Ook maken veel bedrijven gebruik van het Persoonlijk Ontwikkelingsplan, oftewel een POP. Hierin staat jouw ontwikkeling beschreven, zodat jij onder begeleiding van je werkgever verder groeit in je functie.

Een passend salaris bij jouw groei

De eerste jaren van je loopbaan staat jouw ontwikkeling voorop. Je leert meer, spijkert je kennis bij en doet werkervaring op. Het is een periode waarin je veel leert over jouw vakgebied en ook over jezelf. Hier hoort een salaris bij dat door de jaren heen met je mee groeit.

Toe aan de volgende stap?

Vind de baan waar jouw hart sneller van klopt of zet ons aan het werk.

Bekijk de vacatures