Top 5 best betaalde technische beroepen

Terug naar overzicht
Werken in de techniek

Top 5 best betaalde technische beroepen

Al jaren hebben bedrijven een groot tekort aan hoogopgeleide technische professionals. Hierdoor liggen de salarissen voor technische beroepen vaak een stuk boven het gemiddelde salaris in Nederland.

Startsalaris na je studie

Het starterssalaris na afronding van een WO-opleiding ligt vaak hoger dan na afronding van een HBO-opleiding. Maar het is wel zo dat HBO’ers aan het begin van hun carrière sneller omhoog gaan in salaris. Dan is de vraag: wat zijn tegenwoordig de best betaalde technische beroepen?

De best betaalde technische beroepen

Er zijn tientallen technische opleidingen op HBO- en WO-niveau waarmee je een goed betaalde technische baan veroverd. Maar er zijn een aantal opleidingen die er met kop en schouders bovenuit steken. De 5 best betaalde technische beroepen zijn:

Civiel ingenieur

Volg een opleiding civiele techniek op HBO- of WO-niveau en groei door tot civiel ingenieur. In deze functie houd jij je bezig met het ontwerpen en bouwen van onder andere bruggen, sluizen en wegen. Met een aantal jaar werkervaring verdienen civiel ingenieurs gemiddeld €3923,- bruto per maand. Dit salaris is wel afhankelijk van werkervaring, leeftijd en het type bedrijf waar de ingenieur aan het werk is.

Technisch bedrijfskundige

Met een HBO- of WO-opleiding technische bedrijfskunde kun je direct aan de slag na je studie. Je leert over de techniek, bedrijfsprocessen en ook organisatiewetenschappen. Hierdoor kun je met deze opleiding diverse kanten op in je carrière. Gemiddeld verdienen starters na het opdoen van een aantal jaar werkervaring €3.884,- bruto per maand. Ook dit salaris hangt af van de precieze functie en bijbehorende verantwoordelijkheden.

Werktuigbouwkundige

Binnen werktuigbouwkunde kun je functies uitoefenen zoals projectleider, tekenaar, constructeur en systeem engineer. De werkzaamheden van de functies hebben allemaal te maken met het ontwerp of de uitvoer van machines. Het salaris is afhankelijk van de functie en verantwoordelijkheden die daarbij horen. Maar het maandelijkse inkomen kan oplopen tot €3.552,- bruto per maand.

Engineer elektrotechniek

Ook de functie engineer elektrotechniek vind je terug in de top best betaalde technische beroepen. Dit geldt voor hoger opgeleiden (HBO- en WO-niveau). Na afronding van de opleiding elektrotechniek begin je met een goed startsalaris en na wat jaren werkervaring verdienen technische professionals in dit vakgebied gemiddeld €2925,- bruto per maand.

Software ontwikkelaar

Met een opleiding informatica kun je aan de slag als software ontwikkelaar. De werkzaamheden zijn onder andere het ontwerpen en implementeren van systemen, applicaties en software. Het salaris voor deze functie ligt gemiddeld tussen de €2300,- en €3500,- bruto per maand.

Op zoek naar de best betaalde technische beroepen

De salarissen zijn een gemiddelde weergave en niet altijd een goede afspiegeling van de werkelijkheid. Er spelen veel factoren mee, zoals de economische groei, krapte op de arbeidsmarkt en het type bedrijf waar je aan de slag gaat. Het komt vaak genoeg voor dat je als technische professional minder verdient – of juist meer – dan wat op dat moment gemiddeld is. En natuurlijk spelen je arbeidsvoorwaarden ook een grote rol. Denk aan opleidingsmogelijkheden en pensioenregeling.

Ben je op zoek naar de best betaalde technische beroepen? In het vacatureoverzicht van Voort vind je vacatures in diverse vakgebieden. Zoek een passende functie en solliciteer met je CV en motivatiebrief.