Persoonlijke kaarten Voort

Tijd voor een nieuwe baan?

Terug naar overzicht
Sollicitatietips

Tijd voor een nieuwe baan?

1121212Twijfel je of jij nog op je plek zit? Misschien kun je ergens anders meer verdienen of zijn de doorgroeimogelijkheden in je huidige functie beperkt. Maar hoe weet je zeker dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging? Check deze 5 symptomen.

5 redenen dat het tijd is voor een nieuwe baan

Een paar mindere dagen of wat tegenslagen op het werk zijn nooit goede redenen om een nieuwe baan te gaan zoeken. Maar zit je al langer met een knagend gevoel in je buik? Dan is het misschien wel tijd voor een nieuwe baan.

1. Je verveelt je of hebt geen uitdaging meer

Het gebeurt natuurlijk dat je na een tijd uit je functie bent gegroeid. Alles gaat je veel te simpel af. Het werk is routine geworden, waardoor er geen uitdaging meer in je functie zit. Voor de een is dit prima, voor de ander is dit afschuwelijk. Hoor jij bij die laatste groep? Denk dan goed na over welke stappen je zou willen maken en of dit eventueel bij je huidige werkgever kan.

2. Er zijn geen passende doorgroeimogelijkheden

Niet bij ieder bedrijf zijn er mogelijkheden om door te groeien. Ben je ambitieus en wil je stappen maken in je carrière, dan kan het zo zijn dat dit niet mogelijk is bij je huidige werkgever. Kijk goed of er wel mogelijkheden zijn die in de toekomst bij je passen, anders is het tijd om te kijken of je ergens anders wel kunt doorgroeien zoals jij dat voor ogen hebt.

3. Je voelt je niet gewaardeerd

Waardering haal je uit meerdere factoren van je werk. Dit krijg je onder andere van collega’s, leidinggevenden of uit het resultaat van projecten. Heb jij het idee dat je geen erkenning krijgt voor het harde werk dat je levert, dan kan zich dit uiten in ontevredenheid over je baan.

4. Je ziet er tegenop om naar het werk te gaan

Zie jij er op vrijdagavond al tegenop om maandag weer aan het werk te gaan? Dan zit je echt niet op je plek en kun je beter actief gaan solliciteren. Helemaal als er geen vooruitzicht is dat er iets gaat veranderen op je werk.

5. De sfeer met collega’s is niet goed

Je kunt het niet goed vinden met collega’s, wat zelfs de sfeer op de werkvloer bederft. Dit komt vaker voor dan je denkt en heeft invloed op het feit dat jij wel of niet uitkijkt naar een andere baan. Uit onderzoek van ADP (2017) blijkt dat leuke collega’s een belangrijke factor zijn voor baantevredenheid. Niet zo gek, want je ziet ze de hele week.

Tijd voor een nieuwe baan of toch niet?

Het gaat nu niet lekker, maar dat betekent niet dat je direct van baan moet gaan wisselen. Er zijn zeker nog meer opties. Maak jouw struikelblokken in ieder geval duidelijk aan je leidinggevende, als je denkt dat er binnen de functie of het bedrijf nog mogelijkheden zijn voor jou. Samen kunnen jullie kijken of er iets veranderd kan worden.

Lees ook

Op zoek naar dé baan voor jou?

Dan zit je goed bij Voort. Wij vinden de baan waar jouw hart sneller van klopt. Bekijk direct de vacatures.

Bron: ADP