Hoe VMI en Voort samen optrekken om specialistische profielen te vinden

Terug naar overzicht
Het laatste nieuws

Hoe VMI en Voort samen optrekken om specialistische profielen te vinden

Ook bij machinebouwer VMI is het een bekend tafereel. Meer vacatures dan kandidaten. Corporate recruiter Carolina Berkhout van VMI vertelt over hun uitdaging op de schaarse arbeidsmarkt. En hoe het toch lukt om de juiste technische professionals aan te trekken.

Samen met een collega buigt Carolina Berkhout zich vanuit hoofdkantoor Epe over de werving van vaste krachten en inleen. Ook houdt zij zich bezig met projecten om de employer branding te verbeteren. VMI mag dan wereldmarktleider zijn in de autobandenindustrie, in Nederland weet lang niet iedereen wat de machinebouwer doet.

 

"Met een omscholingstraject voor software engineers in spe kan er toch een groep juniors instromen die zich ontwikkelen tot volwaardige professionals."

“Onze producten liggen niet in de schappen zoals een pak melk van FrieslandCampina,” legt Carolina uit. “We moeten veel meer trekken aan onze naamsbekendheid. Daarnaast is onze uitdaging dat we hele specialistische professionals zoeken met een achtergrond in de machinebouw. Met name in de engineering, maar we zoeken ook UX designers, software architecten en productmanagers. Zware profielen die voorop willen lopen in de hightechsector.”

Intensieve samenwerking

Om hen te helpen met deze uitdaging werkt VMI al jarenlang samen met Voort. Een vaste consultant van Voort zit een dag per week bij hen op locatie. Samen zetten ze campagnes op om kandidaten te werven. Een mooi voorbeeld is een omscholingstraject voor software engineers in spe. Zo kan de machinebouwer toch een groep juniors laten instromen die zich ontwikkelen tot volwaardige professionals. Er werken gemiddeld rond de 20-25 professionals van Voort bij VMI.

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Warm maken

Als kandidaten het voor het uitkiezen hebben, is enthousiasmeren een echte succesfactor. “Voort brengt goed over wie wij zijn en wat we doen,” stelt Carolina. “VMI is een prachtig, innovatief bedrijf en de consultants leggen dat goed uit.”

Met Voort kan ze ook snel schakelen. Bij haast wordt er tijd gemaakt en de detacheerder beweegt makkelijk mee, bijvoorbeeld als er plotseling een bulk vacatures ontstaat. “Kunnen ze ons niet ondersteunen, dan zijn ze daar eerlijk over. Maar vaak genoeg verbreedt Voort de zoektocht voor ons om te helpen met andere functies, zoals op de inkoop of planning. Die diversiteit heeft ons positief verrast.”

Niet de eerste de beste

VMI is een grote en complexe organisatie. Het duurt zeker een jaar voordat nieuwe medewerkers helemaal geland zijn. Daarom zoekt het bedrijf mensen die zich voor langere termijn willen inzetten. Blijft een vacature geruime tijd onvervuld? Dan verhoogt dit de druk op het team of blijven projecten liggen. Het bedrijf probeert waar mogelijk samen te werken met tijdelijke versterking zoals zzp’ers of interimkrachten, maar dat is niet ideaal.

“De detavast-constructie van Voort is voor ons een groot voordeel. Klikt het na een jaar nog steeds goed, dan nemen we de professional over. We weten dat er geen addertjes onder het gras zitten. Voort begrijpt onze business en wat wij zoeken. De consultants stellen alleen kandidaten voor waar zij zelf enthousiast over zijn. Ook als er geen openstaande vacature is, maar de persoon wel goed past bij ons. Dat geeft veel vertrouwen.”

"De consultants van Voort stellen alleen kandidaten voor waar zij zelf enthousiast over zijn.”

Innovatieve organisatie

VMI staat voor hoogwaardige, kwalitatieve machines in met name de rubberindustrie. Denk aan machines voor onderdelen en assemblage van autobanden. Echter is het bedrijf ook actief in de care-industrie met verpakkingsmachines voor wattenschijfjes en doseermachines voor apotheken en ziekenhuizen. Al laatste levert de machinebouwer wasstraten voor het voedselveilig maken van blikjes.

Een percentage van de omzet gaat rechtstreeks naar research & development. 200 engineers bijten zich continu vast in nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen. Met innovatieve machines die jarenlang draaien, wil VMI hun klanten succesvol laten zijn.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Epe, waar zo’n 900 medewerkers zich inzetten voor klanten over de hele wereld. De machinebouwer heeft ook grote productielocaties in Polen en China. En servicekantoren in verschillende werelddelen. Het bedrijf werkt voor A-merken zoals Michelin en Continental.

Lees ook