TVVL luchtbehandeling- en klimaattechniek

Blog

Terug naar overzicht
Groeiverhalen

Werkvoorbereider Denise: “Ik ben leergierig, dus hoefde niet lang na te denken.”

Ze wilde de zorg in, het werd de techniek. “Spijt heb ik niet,” lacht de Friese Denise Hamers (27). Maar na vijf jaar als tekenaar jeukt het wel. Ze wil de volgende fase in. Bij Voort krijgt ze de kans werkvoorbereider te worden. Met een talentprogramma BIM als toetje na. “Alles wat ik leer, kan ik blijven gebruiken in de toekomst.”

Met een tekort aan tekenaars zijn bedrijven er niet per se happig op dat je doorstroomt naar werkvoorbereider. Je moet dus maar net de kans krijgen. Hoewel Denise altijd heeft genoten van het tekenwerk, heeft ze ook trek in meer. “Als tekenaar ben je steeds aan het overleggen met de werkvoorbereider, die de tussenpersoon is tussen jou en de klant. Ik wilde zelf diegene zijn.”

“Ik ben leergierig en ontdek graag nieuwe dingen, dus hoefde niet lang na te denken over het aanbod.”
Denise Hamers

Drie opties en een ontwikkeltraject

Met Voort deelt ze haar ambitie. Voort gaat aan de slag en stelt drie opties voor waar ze op gesprek mag. Denise kiest voor Van Wijnen. Nu tekent ze nog steeds, maar doet ze ook het klantcontact en de bestellingen. Ook mag ze naast het werk een talentprogramma volgen om zichzelf te versterken. Op kosten van Voort. “Ik ben leergierig en ontdek graag nieuwe dingen, dus hoefde niet lang na te denken over het aanbod.”

Groeien als specialist en als mens

Het talentprogramma BIM voor werkvoorbereiders en calculators bestaat uit zowel vakinhoudelijke als persoonlijke trainingen. Denk aan Revit en Navisworks, maar ook aan communiceren en jezelf profileren.

Omdat Denise zelf al jaren met Tekla werkt, is een opfriscursus Revit altijd goed volgens haar. Ook de persoonlijke trainingen lijken haar waardevol om makkelijker te leren communiceren. “Ik kan best bot zijn, maar zeg tegelijkertijd overal ‘ja’ op,” legt ze uit. “Ik wilde constructiever feedback geven en vaker ‘nee’ zeggen.”

Verrassende inzichten

Als bonus geven de persoonlijke trainingen ook nog eens veel inzicht in jezelf. Zoals zo veel mensen, heeft Denise moeite om haar eigen positieve punten te benoemen. “De trainingen bieden een spiegel. Bijvoorbeeld doordat de andere deelnemers iets zien waar ik zelf blind voor ben.”

Leren van elkaar

Over de andere deelnemers gesproken, het is een diverse groep van professionals in de werkvoorbereiding. Bij sommige is het inkt van hun diploma nog nat, terwijl anderen zoals Denise al langer meelopen. “Je hebt veel aan elkaar. Iedereen loopt tegen andere dingen aan.”

Zo hebben de pas afgestudeerden bijvoorbeeld vragen over situaties die zij allang heeft meegemaakt. Daar kan zij hen bij helpen. En andersom houden anderen haar weer scherp. “Het is allemaal heel vriendschappelijk en gezellig,” vertelt ze. “Hetzelfde geldt ook voor de trainers. Leuke mensen die heel enthousiast vertellen over hun vak. De tijd vliegt voorbij.”

Vrij is vrij

Met een jonge tweeling thuis is werken combineren met leren best een uitdaging. Helemaal als je ook geen hobby’s wilt laten versloffen, zoals Denise graag verhalen schrijft en met vrienden afspreekt. Het scheelt dat er geen huiswerk is. Alle opdrachten vinden plaats tijdens de bijeenkomsten. Vrij is dus gewoon echt vrij.

"Ik bel bijna wekelijks met mijn consultant Rik hoe het gaat. Die begeleiding vind ik heel fijn en heb ik nog niet eerder gehad.”

Persoonlijke klik

Naast het talentprogramma wordt Denise ook persoonlijk begeleid door een vaste consultant van Voort. Voor haar is de persoonlijke klik allesbepalend voor haar keuze in werkgever. “Mijn consultant Rik de Jong is vlot, persoonlijk en gezellig. Bijna wekelijks bellen we even hoe het gaat. Die begeleiding vind ik heel fijn en heb ik nog niet eerder gehad.”

Opties wegstrepen

Hoe komt iemand die de zorg ambieerde, eigenlijk bij de techniek uit? Denise viel flauw als ze bloed zag, wat een einde maakte aan de zorgdroom. Vervolgens is ze alle studierichtingen bij langs gegaan. Een voor een streepte ze weg wat niet bij haar past.

“Mijn opa ontwierp boten. Ik vond dat altijd prachtig om te zien. Zelf had ik niets met boten, maar wel met landhuizen. Zo viel de keuze op bouwkunde en dat is goed uitgepakt.”

Helemaal eigen maken

Bij Van Wijnen Smart Frames zit ze helemaal op haar plek. Hier maakt Van Wijnen kozijnen voor bouwprojecten in heel Nederland. Denise doet de werkvoorbereiding voor de fabriek. Ze tekent stelkozijnen uit, schakelt met de werkvoorbereiding van het totaalproject, maakt alles klaar voor productie en doet de bestellingen.

Het mooiste project moet overigens nog komen. Ze is al behoorlijk ervaren met Tekla en helpt andere collega’s daarin verder. Nu is ze van plan het programma helemaal naar wens aan te passen. Zodat het team er makkelijker en sneller mee kan werken. “Er zit veel herhaling in de werkzaamheden, die we nu elke keer opnieuw doen. Dat kan handiger. Het programma wordt zo echt mijn kindje.”

Jezelf ook versterken?

Geef jezelf een voorsprong en kies voor het talentprogramma BIM of een van de andere talentprogramma’s van Voort. Je leert naast je baan met andere professionals zoals jij. Of je nou een starter bent of een ervaren professional. Wij vinden een baan voor je waar jij kan groeien en verzorgen jouw talentprogramma. De kosten zijn voor ons. Kom eens vrijblijvend oriënteren!